Verkiezingen in de VS: Trump wegstemmen (zonder illusies over Biden)
De inzet van de presidentsverkiezingen in de VS op 3 november is groot. Ze vinden plaats in een klimaat van onzekerheid en polarisatie, opgestookt door de huidige president, Donald Trump, zelf. Als hij herverkozen wordt, wil hij internationaal Nieuw Rechts verder versterken. Met het gevecht voor een minimumloon van 15$, de strijd tegen racisme en figuren zoals Alexandria Ocasio-Cortez en Bernie Sanders groeit ook een linkse, progressieve stroming. Deze stroming roept op om massaal te gaan stemmen om Trump te dumpen, zonder illusies te koesteren over zijn tegenkandidaat, Joe Biden.
Woelige tijden
De campagne Biden tegen Trump speelt zich af in woelige tijden. De Verenigde Staten krijgen te maken met een gevaarlijke cocktail van een economische crisis, een gezondheidscrisis en een sociale crisis.
De Verenigde Staten zijn heel hard getroffen door de COVID-19 pandemie. Terwijl Trump de ernst van de situatie ontkent, raakten er zo'n 8 miljoen mensen besmet met het coronavirus en vielen er al 218.000 doden. Een op vijf coronadoden wereldwijd komt uit de VS.
De economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 9,5 procent, de grootste krimp ooit. Sinds midden maart verloren meer dan 30 miljoen Amerikanen hun baan, dat is meer dan drie keer zoveel als tijdens de twee jaar durende Grote Recessie. De armste Amerikanen en de working poor zijn de eerste slachtoffers van de crisis, zowel op vlak van gezondheid als op economisch vlak.
Volgens ACLED, een NGO die conflicten over de hele wereld monitort, werden er sinds mei in de VS maar liefst 10600 betogingen georganiseerd. 73 procent daarvan hebben te maken met de Black Lives Matter beweging, naar aanleiding van de moord op George Floyd. De Wall of Moms, voornamelijk witte vrouwen uit de buitenwijken lopen voorop in deze anti-racistische betogingen om de rest van de deelnemers te beschermen tegen de politie.
Er vonden ook 360 tegendemonstraties plaats, daarbij zo'n 100 door blanke supremacistische groepen met ook gewapende milities. De New York Times schat dat er ongeveer 300 zulke gewapende milities actief zijn met samen ongeveer 20.000 actieve leden. Een kwart daarvan zou bestaan uit militaire veteranen.
Ook het vakbondsactivisme maakt een wederopstanding. Zo zijn er lokale overwinningen, is er de succesvolle campagne voor een minimumloon van 15 dollar per uur en zijn er de stakingen van de onderwijsvakbonden. Grote lagen van de Amerikaanse bevolking komen in verzet.
De Verenigde Staten zijn niet het enige land ter wereld waar de sociale protesten en extreemrechtse provocaties toenemen. Het feit dat de inwoners er gewapend zijn, maakt de situatie wel bijzonder explosief. Volgens de denktank, Pew Center, zijn er ongeveer 300 miljoen wapens in omloop in de VS, op een bevolking van 323 miljoen inwoners. Zowat 31% van de Amerikaanse gezinnen beschikt over één of meer vuurwapens. Het voorbije jaar nam het aantal wapenvergunningen nog exponentieel toe.
De factor Trump
Verschillende analisten stellen dat in de Verenigde Staten alle ingrediënten aanwezig zijn voor een burgeroorlog. Het belang van de verkiezingen en de impact van de factor Trump mag niet worden onderschat.
Dat de president het gevaar van het coronavirus minimaliseerde, veroorzaakte -terecht- wereldwijd opschudding. Minder aandacht was er voor het feit dat hij al een paar keer heeft geïnsinueerd dat hij een verkiezingsnederlaag niet zomaar zal accepteren. Hij spreekt via sociale media zijn achterban ook aan om hem daarin te steunen. De extreemrechtse militie Oath Keepers heeft al opgeroepen om bij een verkiezingsnederlaag tot actie over te gaan.
Mede omwille van zijn rampzalige aanpak van de coronapandemie en het aanhoudende protest tegen politiegeweld, heeft de Democratisch kandidaat Joe Biden momenteel een ruime voorsprong in de peilingen. Een overwinning van Biden is dus het meest waarschijnlijke scenario, maar een herverkiezing van Trump blijft een reële mogelijkheid. Met het Amerikaanse kiessysteem hoeft Trump daarvoor alvast niet meer stemmen te halen dan Biden.
Zeker als Biden nipt wint, is geweld van de gewapende extreemrechtse Trump-aanhangers niet uitgesloten. Trump verspreidt al maanden een verhaal over mogelijke fraude. Als Biden toch zou winnen, zo stelt Trump, kan dat alleen maar omdat de verkiezingen gemanipuleerd werden. In een land waar samenzweringstheorieën boomen als nooit tevoren, zouden die woorden wel eens een serieuze impact kunnen hebben.
Een nederlaag van Trump zou een goede zaak zijn
Een herverkiezing van Trump zou op alle vlakken een zware slag zijn voor de werkende klasse.
Het beleid van Trump zal de rijken enkel rijker maken. Zijn belastingverlagingen kwamen enkel toe aan de 20% rijksten. Anderzijds verzwakte de regering Trump arbeidsvoorwaarden zoals de standaarden rond kinderarbeid en rond blootstelling aan chemische straling. Een aanpassing van de regel over compensatie van overuren zorgde ervoor dat werkende mensen 1.2 miljard dollar in loon moesten inleveren.
De vooraanstaande linkse academicus Noam Chomsky stelt zelfs dat Trump het georganiseerde menselijk leven op aarde wil vernietigen. Trump wil blijven inzetten op de exploitatie van fossiele brandstoffen in de reservaten van Alaska en de maatregelen tegen methaanuitstoot terugdraaien. En dat net op het moment dat bekend werd dat het smeltende poolijs op Groenland een kantelpunt bereikt.
Tenslotte is Trump ook een gevaar voor de democratische rechten en de wereldvrede. Hij verdedigt openlijk de blanke supremacisten en roept indirect op om gewelddadige actie te ondernemen tegen alles wat links is. Hij is de vaandeldrager van extreemrechts en van de meest reactionaire en agressieve krachten ter wereld. Hij is voor een Koude Oorlog tegen China en voor een openlijk bondgenootschap met Israël en de meest reactionaire Golfstaten.
#VoteTrumpOut
Het initiatief #VoteTrumpOut, ondersteund door prominente stemmen zoals Naomi Klein, Noam Chomsky en Alexandria Ocasio-Cortez verdient alle steun. Dat betekent niet dat links in de VS illusies koestert over Joe Biden. Biden steunde, toen Ronald Reagan in 1980 aan de macht kwam, de gigantische belastingverlagingen van de Republikeinen. Hij verdedigt, in tegenstelling tot Sanders en Warren, geen ingrijpende vermogensbelasting. Hij is ook niet van plan om Medicare uit te breiden naar álle Amerikanen en weigert komaf te maken met het milieuvervuilende fracking (het boren naar schaliegas).
Biden stemde voor de militaire interventie in Irak en heeft al meerdere malen verklaard dat hij de vijandigheden ten opzichte van China niet zal stopzetten. Hij vertegenwoordigt, net als Hillary Clinton en Barack Obama, de Democratische vleugel van het VS-imperialisme. Wat wel een verschil is met de periode Obama, is dat er vandaag een veel groter besef leeft dat veranderingen niet van bovenaf worden verwezenlijkt, maar wel door de massa’s wordt afgedwongen doorheen strijd.
Biden zal niets veranderen aan het systeem dat in functie van de meest vermogenden draait. Mobilisatie zal dus nodig blijven, ook als Biden wint. De vakbondsstrijd, de anti-racistische beweging en de vrouwenbeweging zijn vandaag springlevend. Wie er ook verkozen wordt op 3 november zal daar rekening mee moeten houden. Samen met de populariteit van de standpunten van linkse verkozenen op verschillende niveaus liggen daarin de kiemen van hoop.