Françoise De Smedt

 
 

Op 8 maart steunen de PVDA en haar vrouwenbeweging Marianne de strijd voor betere pensioenen, tegen geweld op vrouwen en voor het schrappen van abortus uit het strafrecht. Redenen genoeg dus om actie te voeren op de internationale dag van strijd voor vrouwenrechten en de druk hoog te houden zodat ze niet worden teruggeschroefd. 

100 Franse vrouwen, onder wie Catherine Deneuve, vinden dat "mannen vrouwen mogen lastigvallen". Dat schrijven ze in een opiniestuk in Le Monde.  "Verkrachting is een misdaad, maar aanhoudend of onhandig flirten is dat niet, noch is hoffelijkheid een machistische agressie". Een kaakslag in het gezicht van vele vrouwen die dagelijks seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken, stelt Françoise De Smedt van PVDA Brussel op Facebook.

#metoo. Deze eenvoudige hashtag veroorzaakte een dijkbreuk. Hij brak een dijk van stilte die het woord van duizenden vrouwen tegenhield. Vrouwen die in het recente verleden op de sociale media getuigden over hun ervaringen met agressiviteit en ongewenste intimiteiten. Op 25 november is er een betoging tegen geweld op vrouwen. Irène Zeilinger richtte de vzw Garance op en is een van de initiatiefneemsters van de betoging, georganiseerd door het platform Mirabal.

“Wanneer heeft de gemeente voor het laatst jouw mening gevraagd?” De meeste mensen antwoorden op die vraag: “Nooit”. Dat vindt de PVDA niet normaal. Tot januari wil de partij de mening vragen van 10.000 Brusselaars. Met een grote bevraging gaat de PVDA op zoek naar de prioriteiten van de Brusselaars en manieren om ze te realiseren. 

Minder voertuigen en een krachtige ontwikkeling van het openbaar vervoer. Dan pas kan men gaan denken aan de sluiting van bepaalde tunnels en de grote stadsautowegen, niet eerder. Ondertussen betalen de Brusselaars en de pendelaars het gelag: de files blijven en het aanbod van het openbaar vervoer stagneert of gaat achteruit …