flexijobs

Dinsdag 10 oktober had premier Charles Michel het tijdens zijn toespraak in de Kamer nadrukkelijk over de goede cijfers voor jobcreatie, met zijn onvermijdelijke "jobs, jobs, jobs".

Staat de Partij van de Arbeid voor haar grote doorbraak? Voorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw hebben de wind in de zeilen. “We hopen in 2019 op 15 procent in Wallonië en 7,5 procent in Vlaanderen. Dat is maal drie tegenover 2014.

In de nacht van 25 op 26 juli raakte de regering Michel het eens over een reeks maatregelen. Hoopt ze dat er vanwege de vakantie geen reactie zal komen? Dat is buiten heel wat syndicalisten gerekend, die zich niet in slaap laten sussen. Volgens hen wordt het opnieuw een hete herfst.

“Schat, ben je vrijdag om 14 uur klaar? Kan jij dan de kinderen ophalen?” – “Ben je mal? ‘t Is pas dinsdag, ik weet niet eens of ik vrijdag moet werken”. Als het van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) afhangt, worden dit soort onzekere situaties eerder regel dan uitzondering. De minister plant immers een versoepeling van de deeltijdse arbeidscontracten. De “nulurencontracten”  komen zo alsmaar dichterbij. Voor de PVDA nogmaals een gelegenheid om de georganiseerde onzekerheid aan te klagen en te pleiten voor de invoering van de 30-urenweek.

Onder het mom van zwartwerk bestrijden, heeft de regering vandaag bij de commissie sociale zaken een wetsvoorstel ingediend om "flexi-jobs" in te voeren in de horecasector.