belastingparadijs

Luc Bertrand is miljardair en voorzitter van Ackermans en van Haaren. Hij is aandeelhouder, net als de Belgische staat, van een vennootschap in een belastingparadijs. Zijn dochter Alexia Bertrand is kabinetschef van minister Didier Reynders. Een beetje graafwerk leidt al snel tot de conclusie dat belangenconflicten al even vaak voorkomen als belastingontwijking.

De recente onthullingen van de Paradise Papers zijn een zoveelste schandaal van belastingfraude en belastingontwijking. Al die schandalen tonen aan hoe absurd het is dat de regering snoeit in de pensioenen van de mensen, meent PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte.

Peter Mertens werd op Radio 1 uitgenodigd om in De Ochtend te komen praten over de Top 50 van belastingontwijking die de PVDA uitbracht. Het VBO was “not amused”.

Toen de studiedienst van de PVDA speurde naar de betrokkenheid van de rijkste Belgische families in belastingparadijzen, stootte ze op een opvallende naam: die van Alexia Bertrand, niet alleen bestuurder bij de groep Ackermans & van Haaren, maar ook … de kabinetschef van minister Reynders. 

Uit een nieuwe studie van de PVDA-studiedienst blijkt dat de rijkste families van ons land vlot de weg vinden naar belastingparadijzen. “Het blijkt dat ze allemaal – zonder onderscheid - betrokken zijn in belastingparadijzen”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens over deze MiljardairLeaks. “Dat is op dat niveau dus niet de uitzondering, maar de regel.”

De “Panama Papers” bevestigen wat de PVDA al in maart 2013 had aangekaart: de grote Belgische vermogens maken op grote schaal misbruik van het belastingparadijs Panama. “Nu weet de regering bij wie ze moet gaan aankloppen om het gat in de begroting te dichten”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Bij de vestiging van Coca-Cola in Zwijnaarde verdwijnen er tegen 2018 122 jobs. Het gaat om meer dan ¼ van de huidige 443 jobs. Dat nieuws werd vandaag bekend gemaakt door de Raad van Bestuur van Coca-Cola België. Volgens de linkse PVDA kreeg Coca-Cola vorig jaar nog 38 miljoen belastingvermindering, precies om jobs te creëren.

De Kamer heeft op 28 mei de fiscale overeenkomst tussen België en de Seychellen goedgekeurd. De Seychellen zijn nochtans officieel een belastingparadijs – volgens een lijst die is opgesteld in een koninklijk besluit. De volksvertegenwoordigers van de PVDA stemden tegen de overeenkomst, omdat ze ingaat tegen de strijd tegen de grote fiscale fraude.