praktijktesten

Discriminatie is een veelkoppige draak, die uiteenlopende groepen mensen treft en zich op heel wat terreinen laat zien: op de arbeidsmarkt, de woonmarkt, in het uitgaansleven, in de winkel of gewoon op straat. In zijn boek Liever Sandra dan Samira? pleit Pieter-Paul Verhaeghe, professor Sociologie, voor concrete maatregelen.

Wie in België een migratieachtergrond heeft, geraakt zelfs met een hoger diploma moeilijk aan werk. Moeilijker dan in alle andere Europese landen. Er bestaat in België nochtans een goeie wet tegen discriminatie, alleen wordt op geen enkele manier gecontroleerd of die wordt nageleefd.

Er zijn in ons land goede wetten tegen discriminatie. Alleen worden ze niet goed toegepast. Dat is de conclusie die experts in de Kamercommissie naar voren brachten. “Zelfregulering tegen discriminatie werkt niet”, sprak PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw in de commissie. “Alleen met praktijktests kunnen we bedrijven controleren en desnoods sanctioneren indien er sprake zou zijn van discriminatie.” 

Nadat de PVDA en verscheidene middenveldorganisaties meer dan een jaar strijd voerden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, volgt de Brusselse regering nu met het invoeren van praktijktesten in de interimsector en de sector van de dienstencheques.

Enkele weken geleden solliciteerde Samira voor een job als onderwijzeres. Ze was al zo vaak afgewezen dat ze besliste het eens met een andere naam te proberen: Cécile. Ze kreeg onmiddellijk een enthousiast antwoord ...

Vier jaar nadat Adecco veroordeeld werd in de beruchte BBB-affaire hebben journalisten van de RTBF bewezen dat het interimbedrijf nog steeds discrimineert. Hoe lang laat de overheid deze rassendiscriminatie nog toe? "Wij willen dat de overheid vergelijkende testen organiseert om de discriminatie te objectiveren, te veroordelen en uit te roeien", zegt Brussels PVDA-parlementslid Youssef Handichi.

De regeringspartijen (NVA, OpenVLD, MR en CD&V), hebben vrijdag een resolutie voorgesteld met hun aanpak voor de discriminatie op de arbeidsmarkt. Hun voorstel vertrouwt op de zelfregulatie van discriminatie door de privé-bedrijven zelf. Mystery-callings zijn enkel mogelijk bij overheidsdiensten, of in uitzonderlijke en welomschreven gevallen van discriminatie door een privé-bedrijf. Voor de PVDA zet de meerderheid op die manier discriminerende privé-bedrijven opnieuw uit de wind. Ze stelt daarom systematische en proactieve praktijktesten en mystery-callings voor, gecombineerd met strenge straffen voor discriminerende bedrijven.

“Dit is geen #dailyracism meer, maar #organizedracism. Hiermee geeft de schaduwpremier gewoon alle racisten gelijk,” reageert Zohra Othman (schepen van jeugd in Borgerhout) woedend. “De N-VA-oorlog tegen discriminatiebestrijding geeft bedrijven de vrijgeleide om voortaan ook straffeloos te discrimineren.” De PVDA stelt voor om integendeel discriminatie systematischer op te sporen en te sanctioneren met een gelijkheidsinspectie.

De stad Gent kondigt aan dat ze actief gaat controleren of verhuurders, interimkantoren en bedrijven die voor de stad werken, zich schuldig maken aan discriminatie. Aan die controles wil ze indien nodig ook sancties koppelen. Een positief signaal. Maar of dat ook afdoende resultaten zal opleveren, is lang niet zo zeker. Volgens Dirk De Block, PVDA-gemeenteraadslid in Molenbeek, zitten er toch wat zwakke plekken in de Gentse aanpak.

Familievriendelijke bijeenkomst met speeches en muziek

  • Praktijktesten nu!
  • Stop racisme!
  • Leren dekoloniseren!