Persdienst Comac

 
 

Nu de Raad van State de toegangsproef voor geneeskunde heeft opgeschort, zijn we terug bij af en riskeren de RIZIV-nummers van Franstalige geneeskundestudenten opnieuw om geschrapt te worden. “Dit is de kroniek van een aangekondigde ramp,” volgens Charlie Le Paige, voorzitter van Comac, de studentenbeweging van de PVDA.

De besparingen van onderwijsminister Crevits brengen de Vlaamse hogescholen in acute ademnood. Ze plannen nu ludieke acties en zo nodig stakingen. “Er zit niets anders op dan terug te komen op de besparingen en de onderwijsinstellingen weer ademruimte te geven” reageert Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA.

De Vlaamse jeugdhuizen maken zich op voor een actieweek tegen het plan van minister van Financiën Johan van Overtveldt om de BTW-vrijstelling voor jeugdhuizen aan te passen. Jeugdhuizen die meer dan 50.000 euro omzet uit drankverkoop halen, zouden volgens dat plan BTW-plichtig worden en en complexe BTW-administratie moeten bijhouden.

De jongerenbeweging van de PVDA organiseert tijdens de examens voor de kerstvakantie opnieuw haar 'Boost Days'. Iedereen is er uitgenodigd om op een rustige plaats samen te studeren en pauze te nemen.

Na de onthullingen van 11.11.11 vraagt Comac (de jongerenbeweging van de PVDA) dat er een einde komt aan de samenwerking tussen Belgische universiteiten en de Israëlische bezetting.

“In plaats van er alles aan te doen om zwakkere studenten vooruit te helpen, lijkt men er alles aan te willen doen om van hen af te raken,” zo reageert Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, op het voorstel van twee vicerectoren van de KU Leuven om ‘de bar slechte slaagcijfers op te trekken’. Studenten die voor minder dan 30 procent van hun studiepunten slagen zouden hun opleiding niet meer mogen verderzetten. “In plaats van de problematiek van de lage slaagcijfers bij de wortel aan te pakken, individualiseert men de kwestie. Dit betekent weer een stap verder richting een elitair onderwijs.”

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, reageert verontwaardigd op het nieuws dat werkstudenten extra getroffen zullen worden door de verhoging van het inschrijvingsgeld. Door het vaste bedrag voor een jaar opleiding op te trekken van 62 naar 230 euro wordt het werkstudenten moeilijker gemaakt hun studies te spreiden. Comac zal zich daarom blijven verzetten tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, en stelt een betere omkadering als alternatief voor om de slaagpercentages te verhogen.

Vandaag start het academiejaar van de universiteiten. Voor de studies die de studenten vandaag aanvatten, betaalden ze dit jaar nog 619 euro. Als de regering haar plannen kan uitvoeren, zou dit volgend jaar wel eens tot 400 euro meer kunnen zijn. De jongeren maken zich op voor een jaar van verzet tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld en tegen de besparingen, en voor een sociaal alternatief.