Bert De Belder

 

Tot amper een paar maand geleden leken we af te stevenen op een verwoestende oorlogsstorm boven het Koreaanse schiereiland – Trumps “fire and fury”, militaire manoeuvres van de VS en Zuid-Korea, Noord-Korea’s nucleaire en rakettesten, dreigende taal alom. Maar zie, nu waait er een aangename vredesbries over de regio en hebben VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar in Singapore de hand geschud. Maar hoe liggen de kaarten werkelijk, en hoe moet het verder? 

Mensen uit zeven landen mogen van president Trump voorlopig de VS niet meer binnen. “Die zeven landen zijn stuk voor stuk jarenlang door diezelfde VS gedestabiliseerd”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Oorlog voeren, chaos brengen en dan de 'big ban' en de 'big wall' tegen al wie de chaos ontvlucht.” Er is massaal protest tegen de maatregel.

In the story about the Walloons blocking the free trade agreement with Canada, the so-called Ceta, several analysts are discussing the role of the emerging PTB-PVDA (Workers' Party of Belgium). We asked the chairman of the consequent Left party how he sees things.

In het verhaal over de Waalse blokkering van het vrijhandelsverdrag met Canada, het zogenaamde Ceta, wordt door verschillende analysten gesproken over de rol van de oprukkende PVDA. Wij vroegen aan de voorzitter van de consequent linkse partij hoe hij dat ziet.

De PVDA wordt regelmatig gevraagd naar haar houding ten aanzien van Noord-Korea. Nochtans hebben PVDA-woordvoerders en -verkozenen al herhaaldelijk gezegd en geschreven dat het Noord-Koreaanse regime in de verste verte niets te maken heeft met waar de PVDA voor staat. Relaties met de Noord-Koreaanse regering of partij zijn er niet. Punt. En daar zijn goede redenen voor.

Een aardverschuiving, zo worden de resultaten van de lokale verkiezingen in Spanje genoemd. De al-jaren-aan-de-macht-partijen Partido Popular (conservatieven) en PSOE (sociaaldemocraten) krijgen zware klappen, en de linkse eenheidslijsten behalen heel mooie scores.

Midden in ons gesprek rinkelt Surendra Bhusals gsm. “Sorry, deze moet ik even opnemen, Nepal aan de lijn.” Een paar bezorgde blikken later meldt hij: “De kaap van de 4.000 doden is zojuist overschreden. En 9.000 gewonden. Ik vrees dat we uiteindelijk dichter bij de 15.000 doden zullen uitkomen, eenmaal de doden in alle uithoeken van het land ook geteld geraken.”

"De invloed van de PVDA groeit en er komen steeds meer vragen over haar werking bij een grotere groep mensen. In dit artikel antwoord Bert De Belder, verantwoordelijke voor de Internationale Relaties van de PVDA, op vragen die er kwamen naar aanleiding van de kritiek die de PVDA uitte op het bezoek van Theo Franken aan het verjaardagsfeestje van Bob Maes, oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). 

Wat vandaag gebeurt in Gaza is de verderzetting van een agressieve kolonisatiepolitiek van Israël. Deze derde militaire agressie van Gaza is een nieuw dieptepunt in meer dan 60 jaar verovering van grondgebied, intimidatie en terrorisering van de Palestijnse bevolking.

Het ACV nodigde de politieke partijen uit voor een debat over fiscaliteit. PVDA-voorzitter Peter Mertens kon rekenen op veel bijval uit de zaal voor de ondubbelzinnige keuze van PVDA+ voor een echte vermogensbelasting voor de superrijken.

Pagina's