Voeding

Als winst en concurrentie voorrang krijgen op voedselveiligheid, zijn fraude en geknoei het gevolg. Dat toont het schandaal rond vleesbedrijf Veviba pijnlijk aan. Tijd voor een ander voedselbeleid. Willen we een voedseleconomie die mens-, dier- en milieu- en natuurvriendelijk is of een voedseleconomie die enkel zoveel mogelijk winst maakt? 

Op dinsdag 8 augustus onthulde Dirk Van Duppen, gezondheidsspecialist van de PVDA, dat de hoogste fipronil-waarde in eieren die in ons land tot nog toe gemeten werd 1,2 mg per kilogram bedraagt. Heel wat hoger dan wat de ministers van Volksgezondheid en Landbouw en het FAVV eerder zeiden. Het cijfer komt uit een recent verschenen Duits rapport. De Kamercommissie over de crisis gisteren bracht alvast weinig opheldering.

De grenswaarde voor fipronil-vergiftiging die het FAVV hanteert ligt 140 maal hoger dan de grenswaarde die Europa hanteert. Een Duitse studie meldt bovendien hogere gifwaarden in Belgische eieren én kippenvlees dan de waarden die het FAVV signaleert.

De landbouwers zijn boos, en met reden. Want er is meer aan de hand dan de lage melkprijs. Al jarenlang gaan zij van crisis naar crisis, en de laatste jaren ondervinden zij ook de gevolgen van de liberalisering. De PVDA zal aanwezig zijn op de boerenbetogingen in Brussel, deze zondag en maandag.