Syrië

Waarom besloten de Verenigde Staten op vrijdag 13 april Syrië aan te vallen? Het gebruik van chemische wapens is ontoelaatbaar, maar wie denkt dat Washington inzit met het lot van de Syrische burgers, dwaalt. Het imperialisme is niet geïnteresseerd in het lot van de Arabische volkeren. Integendeel, sinds 1990 hebben Westerse militaire interventies enkel chaos en vernietiging naar het Midden-Oosten gebracht.

Vannacht werd Syrië aangevallen door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

“Hou je klaar Rusland, onze raketten komen eraan.” Trumps tweet was niet mis te verstaan. Een rechtstreekse confrontatie tussen de twee kerngrootmachten leek opeens akelig dichtbij. Groot-Brittannië en Frankrijk staan te springen om mee te doen. De militaire escalatie moet stoppen, zegt de PVDA. Alle strijdende partijen moeten aan de onderhandelingstafel.

De hele wereld volgt op de voet wat zich afspeelt in Oost-Ghouta, waar de burger­bevolking klem zit tussen de bommen van het Syrische leger en de terreur van de fundamentalistische rebellen. Het Turkse leger voert luchtaanvallen uit op de Koerden in Afrin en de Amerikaanse GI’s hebben zich permanent gevestigd in de Syrische woestijn. Komt er dan nooit een einde aan deze wrede oorlog?

VS-president Trump heeft in de ochtend van 7 april een vijftigtal kruisraketten afgestuurd op een Syrische luchtmachtbasis. Volgens Trump gaat het om een reactie na het gebruik van verschrikkelijke chemische wapens. Het is een gevaarlijke escalatie van het conflict.

Zes rechterlijke uitspraken naast zich neerleggen en een campagne starten tegen “wereldvreemde rechters” op Twitter … dat zou je als gewone burger eens moeten proberen. Bij de N-VA gaat het hard.

Ook het hof van beroep zegt nu dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een humanitair visum moet verlenen aan een gezin uit het Syrische Aleppo. Francken liet al weten ook deze rechterlijke uitspraak naast zich neer te leggen. “De enige optie die hij nog biedt aan mensen in humanitaire nood, is om via mensensmokkelaars in Europa te geraken”, zegt Mieke Van den Broeck, advocate van het gezin.

De PVDA is niet te spreken over de beslissing van de Belgische regering om na Irak, nu ook Syrië te gaan bombarderen. Volgens de partij tonen de aanslagen in Brussel dat tussenkomen in Syrië een zeer slecht idee is.

De Belgische regering wil na Irak, nu ook Syrië mee gaan bombarderen. Na de aanslagen in Brussel weten we dat dat een zeer slecht idee is. Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, is duidelijk: “De tragedie van Brussel herinnert ons eraan dat we geen tijd te verliezen hebben. We moeten de oorlog in Syrië stoppen. De beste manier om terrorisme te bestrijden is een politieke oplossing vinden voor Syrië.”

Onder druk van de VS wil de federale regering de Belgische militaire tussenkomst uitbreiden tot Syrië en mogelijks Libië en dat zelfs zonder VN-mandaat. Nochtans is bombarderen niet efficiënt tegen terrorisme en in de chaotische Syrische context bovendien zeer riskant. PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw interpelleerde premier Michel daarover donderdag in het Parlement.

Pagina's