Schietpartijen Brussel: veiligheid is een recht
Op twee weken tijd waren er in Brussel zeven schietpartijen, met twee dodelijke slachtoffers. Dat is onaanvaardbaar. Want veiligheid is een recht. Politie en justitie moeten de nodige middelen krijgen om hun werk goed te doen en we moeten investeren in de toekomst van onze jeugd.
Op de sociale media reageerde onze fractievoorzitter in het Brussels parlement Françoise De Smedt op de schietpartijen in Anderlecht:
“Ik ben het beu om te zien dat er in Anderlecht elke dag schietpartijen zijn, gelinkt aan het criminele drugmilieu.
Ik ben het beu om te zien hoe de inwoners bang zijn voor dit dagelijkse geweld.
Ik ben het beu om te zien hoe jongeren sterven in een territoriumoorlog tussen drugbendes.
Ik ben het beu om te zien hoe inwoners en voorbijgangers hun leven riskeren.
Dit moet stoppen. En daarvoor moeten we luisteren naar de mensen op het terrein en hen de middelen geven om snel maatregelen te kunnen nemen.
Vandaag [dinsdag] vonden in het Brussels parlement de hoorzittingen van de Brusselse procureur des Konings en de nationale commissaris voor drugs plaats.Beiden waren duidelijk over de dringende noodzaak van een globaal actieplan:
- De strijd aangaan met het aanbod, de grote drughandelaars écht aanpakken en verhinderen dat drugs via verschillende wegen binnenkomen: via de haven van Antwerpen, maar ook via de toegangspoorten van Brussel (spoorwegen …).
- De strijd aangaan met het witwassen van geld – geld is alles wat telt voor deze grote drughandelaars, dus dat moeten we aanpakken.
- Ook de bezittingen van deze grote drughandelaars in beslag nemen.
- Er is een tekort aan speurders bij de gerechtelijke politie (minstens 100 te weinig in Brussel).
- …
- En dan is er nog het aanpakken van de armoede, die ervoor zorgt dat jongeren in de drughandel terechtkomen. Er is nood aan jobs, investeringen in onderwijs, huisvesting, jeugdhulp en verenigingen die jongeren weer op het juiste pad helpen.
Zoals de drugcommissaris zei: om deze plannen te realiseren, zijn er financiële middelen nodig, anders blijven het loze beloftes.
‘Ik heb er genoeg van dat de federale regering met loze aankondigingen komt’, verklaarde procureur des Konings Julien Moinil. En hij heeft gelijk. Georges-Louis Bouchez en de rechtse partijen doen straffe uitspraken op sociale media, maar intussen ontbreken de nodige middelen nog steeds. We betalen nog altijd de prijs voor de besparingen onder de regering-Michel (MR-N-VA). Al 25 jaar lang wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken geleid door liberale, CD&V/Engagés- of N-VA-ministers, en we zien het resultaat. Ook justitie wordt structureel ondergefinancierd. Het zijn dezelfde partijen die maatregelen tegen grootschalige fiscale fraude blokkeren.
En het zijn zeker niet de plannen van de Arizona-regering – die de armoede van veel Brusselse gezinnen nog verder zullen verergeren – die ervoor zullen zorgen dat het sociale klimaat verbetert en de voedingsbodem voor dealers verdwijnt.
Het is cruciaal dat de mensen op het terrein worden gehoord en dat er snel maatregelen worden genomen. Wij blijven met de PVDA strijden voor deze veranderingen.”