Peter Mertens

Peter Mertens, °1969. Sinds 2008 voorzitter van de vernieuwde PVDA. Peter is socioloog van opleiding.

“Geen woorden, maar daden”, zei zijn vader steeds, en dat is hem bijgebleven. “Hand in hand, kameraden”, heeft hij er later zelf bijgevoegd. Houdt als Kempenzoon van nuchtere analyses. Niet te veel tralala. ‘What you see, is what you get’. Goedlachs en optimistisch. En bovenal ‘teamspeler’ met You’ll Never Walk Alone als lijflied. Peter was actief in de studentenbeweging tegen racisme en in de solidariteitsbeweging bij de sluiting van Boelwerf Temse. Hij werkte nadien via interimkantoortjes anderhalf jaar voor allerlei bedrijven in de Gentse kanaalzone. In 1998 trok hij opnieuw naar Antwerpen en werd verantwoordelijk voor de provinciale partijafdeling.

Sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor het Dagelijks Bestuur van de partij. Op het vernieuwingscongres van de PVDA, in maart 2008, werd hij verkozen tot voorzitter van de PVDA

In 2008 publiceerde hij Op Mensenmaat, stof voor een socialisme zonder blauwe plekken bij Uitgeverij EPO (Bestel online). Volgens tv-maker Jonas Geirnaert ‘een meer-dan-briljant boek, met heldere bewoordingen in een aanstekelijke no-nonsensestijl.’ In januari 2009 richtte hij samen met professor Jan Blommaert de ‘Ronde Tafel van Socialisten’ op die in 2010 en 2011 telkens ‘de dag van het socialisme’ in de historische Vooruit in Gent organiseerde. Peter is ondertussen samen met zijn twee zonen vergroeid met ‘de klank van de stad’, is verliefd op de haven van Antwerpen en houdt van rechttoe rechtaan, mensen met een grote mond maar met een peperkoeken hartje. Hij speelde ooit in de garage van zijn ouders samen met Hans Mortelmans in een groepje, en is met open ogen blijven kijken naar de accordeon van Bernard Van Lent en de gitaar van Jokke Schreurs. 

Eind 2011 bracht Peter het boek Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up uit bij Uitgeverij EPO (Bestel online). Het boek stond na nauwelijks een maand op nummer één in de non-fictie-lijst, en is ondertussen uitgegroeid tot een bestseller, met meer dan 20.000 exemplaren.

  • peter.mertens@pvda.be
  • Politieke medewerker: Ivo Flachet 0476 94 72 58 - ivo.flachet@pvda.be
  • Facebook
  • Twitter