Maak De Lijn terug fijn

​Stuur een protestmail naar Ben Weyts, minister van Mobiliteit in de regering Bourgeois.

 

Geachte minister Weyts,

Ik stuur deze mail omdat ik niet akkoord ben met uw beleid rond De Lijn. U zorgt ervoor dat ik meer moet betalen voor minder aanbod. Ik noem dat een asociaal beleid.

Uw regering wil 115 miljoen euro besparen op De Lijn in de komende 5 jaar. Dat bovenop de 60 miljoen besparingen van de afgelopen 3 jaar. Nadat vorig jaar tickets en abonnement al fiks duurder werden, mag ik mij vanaf 1 februari 2017 aan een volgende prijsverhoging verwachten. Op veel plaatsen kan ik bovendien niet meer rekenen op vroege of late bussen. Andere bussen zitten dan weer overvol.

Is dit uw toekomstvisie voor het openbaar vervoer? Wilt u eigenlijk wel meer mensen gebruik laten maken van het openbaar vervoer? Steeds minder mensen zullen bereid zijn om te wachten op een dure bus. Wie een auto heeft, zal daar meer gebruik van maken, met alle gevolgen vandien voor het milieu en de veiligheid op de weg.

Volgens het decreet ‘Personenvervoer’ heeft elke Vlaming recht op een minimumaanbod van openbaar vervoer. Dit plan is in strijd met dat recht. Met deze mail vraag ik u dan ook om dit recht te respecteren.

De Lijn verbindt, in de letterlijke betekenis van het woord. Ik pleit dan ook voor een ambitieus mobiliteitsbeleid, dat investeert in efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer. Dat is goed voor de economie, voor het milieu én voor de sociale verbondenheid tussen de mensen.

Een ambitieus mobiliteitsbeleid is betaalbaar. Onze samenleving is vandaag drie keer zo rijk als 50 jaar geleden. Die rijkdom moeten we aan de juiste dingen besteden. Indien uw regering extra middelen wil ophalen, dan kan zij werk maken van een miljonairstaks, voor de grootste vermogens, en een betere strijd tegen de grote fiscale fraude.

Met vriendelijke groeten,

Mijn gegevens

Door deze petitie te ondertekenen verklaar je je akkoord dat de PVDA de door jou verstrekte gegevens bijhoudt om je naargelang je interesses op de hoogte te houden van standpunten en activiteiten van de PVDA. Je kunt die gegevens opvragen, laten verbeteren en laten verwijderen. Dat kan per e-mail naar pvda@pvda.be, of per brief naar PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel. Als je vindt dat we je persoonsgegevens op een onrechtmatige manier verwerkt hebben, kun je een klacht indienen bij de Privacycommissie. Meer over het privacybeleid van de PVDA: www.pvda.be/privacy.

 

Achtergrond

Regeringsprogramma