Petitie voor het annuleren van de Belgische economische zendingen naar Israël

In 2014 slaagden we er samen met meer dan 10.000 Belgen in om de economische missie van het Vlaamse, Waalse en Brusselse Gewest naar Israël tegen te houden. Dit jaar willen de Gewesten opnieuw een economische missie sturen hoewel de toestand helemaal niet veranderd is, Integendeel! Israël heeft nog steeds niet het minste respect voor het internationaal recht noch voor de fundamentele rechten van het Palestijnse volk. Zijn extreem-rechtse regering gaat onverminderd door met de kolonisering van Palestina.

De straffeloosheid waarvan Israël geniet heeft deze zomer het leven gekost aan de familie Dawabsha, levend verbrand in hun huis. De blokkade tegen Gaza houdt aan en Israël blijft de heropbouw verhinderen na de verschrikkelijke oorlog van 2014. De Verenigde Naties lieten onlangs nog weten dat Gaza tegen 2020 helemaal onleefbaar zal zijn.

Het is onvoorstelbaar dat de Gewesten in deze omstandigheden de handelsbetrekkingen met Israël willen verbeteren. Wij doen opnieuw beroep op de bevolking om deze missie te verhinderen, waarvan het vertrek cynisch gepland is op 29 november, dag van de internationale solidariteit met Palestina!

Daarom herlanceren we onderstaande petitie en eisen wij van de Vlaamse regering van Geert Bourgeois (N-VA), van de Waalse regering van Paul Magnette (PS) en de Brusselse regering van Rudi Vervoort (PS):

  • de onmiddellijke annulering van de geplande economische zending naar Israël
  • de onmiddellijke sluiting van de Belgische handelsbureaus in Tel Aviv
You must have Javascript enabled to use this form.

Een noodzakelijke reactie op het moorddadige offensief in Gaza

Het annuleren van de economische zending naar Israël en de onmiddellijke sluiting van de handelsbureaus in Tel Aviv zijn noodzakelijke maatregelen als reactie op de moorddadige aanvallen die Israël sinds 8 juli 2014 uitvoert in Gaza. Met dit nieuwe offensief heeft Israël zich nogmaals schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden tegen de Palestijnse bevolking en aan schendingen van het internationaal recht.

Ondanks internationaal protest en tal van VN-resoluties heeft Israël zijn politiek van bezetting van Palestijnse gebieden nooit stopgezet. De illegale inplanting van nieuwe kolonies in de bezette gebieden gaat verder. Sinds 2007 duurt het embargo tegen Gaza, en de militaire aanvallen van Israël worden steeds moorddadiger. In Israël zelf bestaat een ware apartheid.

Een campagne in het kader van BDS (Boycot, Desinvestering, Sancties)

Enkel boycotacties, desinvesteringsmaatregelen en economische sancties kunnen Israël verplichten de bezetting te stoppen.

Het annuleren van de economische zending naar Israël en de sluiting van de handelsbureaus in Tel Aviv moeten deel uitmaken van een algehele bevriezing van de handelsrelaties met Israël. Concreet: zolang de bezetting en de militaire aanvallen blijven duren en zolang Israël weigert zich te schikken naar de VN-resoluties en het internationaal recht, mag er geen enkele import zijn van Israëlische producten in België en geen enkele export van Belgische producten naar Israël.

 

Deze petitie is een initiatief van deze PVDA-verkozenen

Mohamed Cheeba, gemeenteraadslid Antwerpen
Frédéric Gillot, Waals Parlementslid
Youssef Handichi, Brussels Parlementslid

Printversie

U kan de petitie hier downloaden (pdf). Ingevulde lijsten kan u bezorgen aan een van onze regionale secretariaten.