Vlaamse regering koopt 20 miljoen ton CO2-kredieten aan: de PVDA reageert ontgoocheld

(Foto Gerard Stolk / Flickr)

De Vlaamse regering staat op het punt voor 20 miljoen ton CO2-emissierechten te kopen. Daarmee toont de regering opnieuw dat het haar niet menens is om emissies binnen de eigen grenzen te reduceren. Ondanks de gigantische mogelijkheden die er zijn in een ontwikkelde regio als Vlaanderen blijft de regering vasthouden aan onduurzame mechanismen en toont ze een totaal gebrek aan ambitie.

Twintig miljoen ton schone lucht laat de Vlaamse regering aanrukken, nadat ze eerder al voor meer dan 50 miljoen euro emissierechten aankocht. “Het totale gebrek aan ambitie in het Vlaamse klimaatbeleid kon niet duidelijker naar voor komen”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de linkse PVDA. “Vlaanderen is een van de meest ontwikkelde regio’s ter wereld, maar onze regering gelooft er niet in om zelfs de bescheiden Europese doelstellingen binnen de eigen grenzen te realiseren.”Een deel van de nu aangekochte emissierechten moet dienen om toekomstige Vlaamse emissies (in de periode 2013-2020) te compenseren. “Nog voor we met reducties begonnen zijn drukt de regering elke hoop om de Vlaamse doelstellingen in eigen land te halen de kop in”, vervolgt Peter Mertens. “Dat is onbegrijpelijk, zeker nu de gevolgen van de opwarming van de aarde steeds duidelijker worden.”

11.11.11 stelde onlangs nog een rapport op over de plekken waar Vlaanderen zijn emissierechten aankoopt. De evaluatie bleek niet bepaald gunstig: naast dubieuze projecten in Chili en Rusland, bleek het gros van de schone lucht die onze regering insloeg, uit China en India te komen, landen in volle ontwikkeling die niet bepaald nood hebben aan een paar Vlaamse miljoenen.

Volgens minister van Leefmilieu Joke Schauvliege speelt de regering echter in op “opportuniteiten” op de koolstofmarkt, de prijs van de emissierechten ligt immers op een erg laag niveau. “Op die manier maakt de minister enkel duidelijker waar de ambities van de Vlaamse regering liggen”, zegt Peter Mertens. “In plaats van op zoek te gaan naar de meest duurzame projecten, kiest de regering voor de goedkoopste schone lucht. Niet het klimaat redden is de prioriteit van deze regering, wel de competitiviteit bewaken, tegen een zo laag mogelijke kost.”

Volgens het VN-klimaatpanel IPCC, de referentie met betrekking tot de klimaatproblematiek, moet onze uitstoot van broeikasgassen afnemen met 30 tot 45% tegen 2020 en met minstens 95% tegen 2050. “De doelstellingen van deze regering liggen daar niet alleen ver onder, ze weigert nu dus ook om zelfs die reducties in Vlaanderen zelf te realiseren”, besluit Peter Mertens. “Om onze planeet nog te redden zullen we dringend andere wegen moeten inslaan. Het is tijd voor een groene revolutie. Hier in België en Vlaanderen, welteverstaan.”

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.