“Zet afschaffing van meer dan 3000 bushaltes on hold”
De PVDA vraagt de Vlaamse regering om de nieuwe plannen van De Lijn morgen niet te laten ingaan. “Door meer dan 3000 haltes te schrappen dreigen duizenden reizigers in de kou te komen staan”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D’Haese. “Deze plannen zijn duidelijk gemaakt door politici die zelf nooit het openbaar vervoer gebruiken en die potdoof zijn voor wat de reizigers vragen. Zet deze hervorming on hold, stop de kaalslag en investeer in een beter openbaar vervoer.”
Door een hervorming van de Vlaamse regering zullen er morgen maar liefst 3.200 bushaltes van De Lijn verdwijnen. Ook de dienstverlening en busritten worden op heel wat plaatsen drastisch teruggeschroefd.
“Tijdens de vorige, kleinere fase van het plan werd de impact al pijnlijk duidelijk”, zegt Jos D’Haese. “Mensen konden hun bestemming niet bereiken, zijn langer onderweg, moesten meerdere keren overstappen of een stuk verder lopen naar een halte. Overal ontstonden actiegroepen om haltes en bussen te redden. Nu met de nieuwe fase zien we weer hetzelfde: de verontwaardiging en het protest nemen toe.”
Toen de plannen in 2019 onder minister Ben Weyts (N-VA) werden goedgekeurd, was er geen enkele tegenstem in het Vlaams Parlement. “Enkel de PVDA, die toen nog niet verkozen was in het parlement, heeft zich van in het begin tegen deze hervorming gekant”, zegt D’Haese.
“Met acties op straat, in gemeenteraden over heel Vlaanderen en ondertussen ook in het parlement. In 2021 al maakten we bekend dat maar liefst een op de vijf bushaltes zou verdwijnen. Politici moeten nu niet afkomen dat ze niet wisten dat dit zou gebeuren. In plaats van haltes en lijnen te schrappen, heeft De Lijn nood aan meer investeringen en middelen om de dienstverlening te verbeteren.”
De PVDA pleit daarom voor het on hold zetten van de plannen die morgen, op 6 januari, zouden moeten ingaan. “Het is overduidelijk dat deze plannen gemaakt zijn door politici die geen openbaar vervoer nodig hebben omdat ze met een dienstwagen worden rondgereden. Maar het is nog niet te laat, de schade is nog niet aangericht”, zegt D’Haese.
“Wij vragen aan de Vlaamse regering om nu de handrem op te trekken. Luister naar de reizigers en de buschauffeurs, maak de nodige middelen vrij voor De Lijn en zorg voor een nieuw plan voor beter openbaar vervoer, in plaats van het af te breken.