Studie Planbureau bevestigt: de miljonairstaks van de PVDA is perfect haalbaar en levert minstens 4,7 miljard euro op
In een nieuwe studie bevestigt het Federaal Planbureau dat de miljonairstaks van de PVDA perfect haalbaar is. Het schat de opbrengst op minstens 4,7 miljard euro per jaar. PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens reageert optimistisch: “Dit is een flinke stap voorwaarts in het democratisch debat. De vraag óf het kan, is hiermee van de baan. De vraag is nu: durven we het geld halen waar het zit?”
Het Planbureau schat dat de miljonairstaks jaarlijks minstens 4,7 miljard euro zal opbrengen. Deze schatting omvat al mogelijke belastingontwijking, -ontduiking en kapitaalvlucht, waarbij het Planbureau dat laatste als "beperkt" beschouwt. Peter Mertens: “Het Planbureau weerlegt hiermee een belangrijk tegenargument tegen de miljonairstaks: neen, het kapitaal zal het land niet ontvluchten. Het is tijd om de drogredenen achter ons te laten en klaar en duidelijk aan de bevolking te zeggen: wil men de 1 procent multimiljonairs belasten, ja of neen?”.
“Deze studie bevestigt dat we een deel van de rijkdom die zich opstapelt bij de allerrijksten via een miljonairstaks terug kunnen laten vloeien naar de maatschappij. Zelfs in de meest voorzichtige schattingen brengt de miljonairstaks een flinke duit in het laatje. Broodnodige inkomsten in tijden waarin de samenleving snakt naar investeringen in sociaal beleid en publieke diensten”, aldus Mertens.
De studie vormt een eerste stap in de doorrekening die het Planbureau maakt van de verkiezingsprogramma’s. PVDA schuift hierin haar miljonairstaks naar voren. Voor de linkse partij is eerlijke fiscaliteit de inzet van de verkiezingen van juni. “De Vivaldi-regering kwam voor de dag als een taksregering, met belastingen die vooral de kleine man raken, terwijl de grootste vermogens de dans ontsprongen. De accijnzen op energie gingen omhoog, terwijl multimiljonairs nog steeds geen belasting betalen op hun fortuin. Die onrechtvaardigheid stoot steeds meer mensen tegen de borst, en gelijk hebben ze”, stelt Peter Mertens.
De miljonairstaks van de PVDA richt zich enkel op het vermogen van de allerrijksten. Peter Mertens licht toe: “Wij vinden het heel belangrijk dat alleen de toplaag van allerrijksten wordt aangesproken, de 1 procent en niet de middenklasse. Want juist bij de allerrijksten is de belangrijkste rijkdom geconcentreerd. De Nationale Bank bracht onlangs aan het licht hoe de vermogensongelijkheid en de concentratie van het vermogen aan de top in ons land groter is dan we tot nu toe hadden gedacht. Een miljonairstaks is nodig voor een eerlijke herverdeling.”
“De sterren staan gunstig voor een miljonairstaks”, besluit Peter Mertens, die het voorstel voor het eerst lanceerde in 2009 in zijn boek "Op mensenmaat" en het vervolgens uitwerkte tot een gedetailleerd wetsvoorstel. “We hebben lang tegen de stroom in moeten gaan, maar vandaag is het voorstel niet meer weg te denken van de politieke agenda. Dat is de kracht van een sterk, links idee. Het voorstel wint steeds meer bijval, zoals blijkt uit de steun van prominente stemmen zoals economen Paul De Grauwe en Thomas Piketty. Bovendien is het maatschappelijk draagvlak voor een miljonairstaks sterk, met steun van acht op de tien Belgen.”