We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Riante vertrekpremies én super geprivilegieerd statuut: ook op Europees niveau heerst de graaicultuur

De vertrekpremies van Belgische parlementairen liggen onder vuur. Terecht heerst daarover grote verontwaardiging. Leden van het Europees parlement kunnen echter op een soortgelijke vertrekpremie rekenen, en krijgen er nog een pak andere extra’s bovenop. Guy Verhofstadt (Open Vld) kan zo nog minstens 158.000 euro cashen. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw is verbolgen: “Europese politici laten gewone mensen langer werken en leggen hen lage pensioenen op, maar de europarlementsleden regelen voor zichzelf een geprivilegieerd statuut en dikke vertrekpremies. Dat is onaanvaardbaar.” Ook op Europees niveau strijdt de PVDA tegen die privileges.

maandag 3 juni 2024

De PVDA bracht het onlangs nog eens in de openbaarheid: politici die in België niet herverkozen raken in een van de parlementen, krijgen nog maandenlang hun riante loon doorbetaald. 

Minder gekend is dat het Europees parlement een soortgelijke regeling heeft. Vanaf de eerste maand volgend op het einde van hun mandaat hebben ex-europarlementsleden maandelijks recht op een zogenaamde overbruggingstoelage. Dat bedrag is gelijk aan het maandloon van een europarlementslid. 

Eigenlijk krijgt het ex-parlementslid dus gewoon zijn of haar loon verder uitbetaald. Ze hebben recht op een maand overbruggingstoelage voor elk vol jaar mandaat, met een minimum van 6 maanden en tot maximaal 24 maanden. Daarnaast behouden ze ook nog gedurende drie maanden de helft van hun riante forfaitaire onkostenvergoeding voor kantoorkosten.1 

Vergoeding van Europese parlementsleden

  • 7.850 euro netto per maand (loon)

  • 350 euro netto per werkdag (dagvergoedingen)

  • 4.950 euro netto per maand (forfaitaire onkostenvergoeding)

Als we de rekening maken voor Guy Verhofstadt (Open Vld), die sinds 2009 zetelt in het Europees Parlement en geen zitje meer ambieert, dan heeft hij recht op 15 maanden overbruggingstoelage aan 10.075 euro bruto. Daarbovenop krijgt hij nog 3 maanden onkostenvergoeding. In totaal levert hem dat 158.550 euro op. Enkel op die 15 maanden overbruggingstoelage betaalt hij 22% Europese belastingen waardoor hij netto in totaal 125.175 euro op zak mag steken. 

Geert Bourgeois (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V) hebben elk recht op 57.800 euro bruto (5 maanden). Tom Vandenkendelaere (CD&V) heeft recht op 77.950 euro (7 maanden). 

Daar blijft het niet bij want in die periode zijn Verhofstadt en co ook gedekt door een ziekteverzekering op kosten van het Europees parlement die twee derde van al hun ziektekosten terugbetaalt.

Bij de Franstalige Europarlementsleden gaat het o.a. om Marie Arena (PS), Philippe Lamberts (Ecolo) en Frederique Ries (MR). Zij kunnen rekenen op respectievelijk 108.175 euro, 158.550 euro en 208.925 euro bruto.

Net zoals bij de vertrekpremies in België zijn inkomsten uit de privésector en een groot deel van de publieke sector volledig combineerbaar met deze overbruggingstoelage. Guy Verhofstadt kan dus zijn riante mandaat als adviseur van een investeringsfonds verderzetten – a rato van 60.000 euro per jaar – net als zijn carrière als publiek spreker, en die inkomsten cumuleren met zijn parlementaire inkomsten.

Met pensioen op 63 jaar met 5.500 euro netto

Enkel wanneer een voormalig parlementslid een mandaat in een ander parlement of een openbaar ambt zoals minister of hoge ambtenaar uitoefent, wordt dat bedrag afgetrokken. Wanneer een voormalig europarlementslid tegelijkertijd ook recht heeft op een pensioen, mag hij het meest voordelige kiezen.

Van pensioen gesproken. Ex-europarlementsleden kunnen vanaf hun 63ste van een pensioen genieten. Dat loopt op tot maximaal 70% van hun parlementaire wedde of zo’n 5.500 euro netto, cumuleerbaar met gelijk welk ander pensioen. Het plafond-Wijninckx is niet van toepassing op het pensioen van europarlementsleden. En ook tijdens dat pensioen blijft hun Europese ziekteverzekering doorlopen. 

En dat alles komt dus na een loopbaan waarin de europarlementsleden al genieten van een super geprivilegieerd statuut met een nettoloon van 7.850 euro per maand, dagvergoedingen van 350 euro en een maandelijkse forfaitaire onkostenvergoeding van 4.950 euro. 

Bovendien strijken sommige europarlementsleden daarnaast tijdens hun mandaat ook riante vergoedingen op als bestuurder van multinationals. Verhofstadt krijgt 60.000 euro per jaar als lid van de adviesraad van Planet First Partners (en daarvoor was hij jarenlang bestuurder bij Sofina). 

Net zoals bij de Belgische varianten, is de PVDA ook op Europees vlak tegen dergelijke privileges. “Wij zijn voor een vermindering van die salarissen en willen die vertrekpremies afschaffen. Alle volksvertegenwoordigers moeten een normaal werknemersstatuut krijgen en alle riante bestuursmandaten in grote bedrijven moeten verboden worden,” zegt PVDA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Rudi Kennes. 

Door middel van amendementen op de begrotingsteksten heeft de PVDA jaar na jaar voorgesteld om de salarissen van Europese commissarissen en parlementsleden te halveren. De royale lonen die Europese politici nu opstrijken, zorgen ervoor dat ze geen voeling meer hebben met de leefwereld van de bevolking. Geen enkele keer kregen die voorstellen de steun van de traditionele partijen. Ook het extreemrechtse Vlaams Belang weigerde elke steun voor een vermindering van de salarissen van parlementsleden.

De PVDA stelde ook al voor om komaf te maken de goedbetaalde bijverdiensten bij grote multinationals of banken voor leden van het Europees Parlement. Dat de meerderheid van het parlement dit steunde maar weigert toe te passen is het toppunt van hypocrisie. 

1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024D02814&qid=1715767868597