We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA wil komaf maken met fiscaal gunstregime voor parlementsleden

In een recent rapport, voorgelegd in het Waals parlement, hekelt het Rekenhof de forfaitaire onkostenvergoeding voor politici. Ook de PVDA uit hier al langer kritiek op, omdat zo bijna 2.600 euro van hun al zeer riante loon belastingvrij is. De linkse partij wil komaf maken met dit fiscaal gunstregime en dient een wetsvoorstel in om de vandaag onbelaste onkostenvergoeding belastbaar te maken. Dit zou jaarlijks meer dan 7 miljoen euro opleveren aan de fiscus. 

vrijdag 13 december 2024

Het Rekenhof merkte in het kader van haar controle op de rekeningen van het Waalse parlement op dat “door het ontbreken van een definitie van de kosten die onder de parlementaire vergoeding vallen en de extra voordelen die worden toegekend, bestaat het risico dat bepaalde kosten dubbel worden gedekt”.

De PVDA onderschrijft het feit dat er helemaal geen effectief gemaakte kosten moeten voorgelegd worden om de onkostenvergoeding te krijgen. “Bovendien worden een heleboel kosten verbonden aan hun mandaat sowieso al terug betaald”, aldus PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Hun bureaus, vervoer, internet … Dit maakt dat het in de realiteit gewoon neerkomt op extra loon.”

“Terwijl werknemers in België hun volledige loon belast zien, hebben politici dus voor zichzelf een zeer voordelige uitzondering gemaakt. De truc bestaat erin om 28 % van hun parlementaire vergoeding aan extra loon uit te keren als een onkostenvergoeding die onbelastbaar is”, aldus Raoul Hedebouw. “Zo betalen politici eigenlijk slechts 39 % belastingen op hun totale loon in plaats van 50 %. Onze oplossing is dan ook eenvoudig: we stellen voor een einde te maken aan dit fiscaal gunstregime en deze onkostenvergoeding volledig op te nemen in het belastbare loon.“ 

De PVDA blijft daarnaast ook pleiten voor een halvering van het loon van de parlementsleden. “De vijf partijen die momenteel de Arizona-coalitie onderhandelen, willen snijden in onze pensioenen, sociale zekerheid en openbare diensten. Ze zouden beter besparen op de privileges van politici. We roepen de andere partijen op om hun kaarten op tafel te leggen en ons voorstel te steunen”, besluit Raoul Hedebouw.