PVDA verzet zich tegen nieuwe verhoging energiefactuur
Gezinnen in Vlaanderen krijgen vanaf nieuwjaar een vergiftigd geschenk: de energiefactuur stijgt in 2025 gemiddeld met 135 euro door een verhoging van de nettarieven. “Met de PVDA laten we dit niet zomaar passeren”, reageert een strijdvaardige Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams Parlement. ”Het kan toch niet zijn dat we in een periode waar de energieprijzen al torenhoog zijn, gezinnen dieper in de kosten jagen met een zoveelste prijsverhoging. We stellen voor om die bijkomende kosten uit de factuur te houden zodat iedereen met een gerust hart de verwarming kan aanzetten deze winter.”
De Vlaamse energieregulator VREG laat weten dat de nettarieven stijgen vanaf 2025, waardoor een gemiddeld huishouden 743 euro per jaar zal betalen om elektriciteit en gas thuis geleverd te krijgen. Een verhoging van in totaal 135 euro. ”Het is absurd dat alle bijkomende kosten voor de distributie van energie worden doorgerekend in de facturen”, reageert Jos D’Haese. “De gezinnen betalen al meer dan genoeg voor elektriciteit en gas. We stellen voor om naast alle heffingen en taksen ook deze bijkomende kosten uit de factuur te halen en te betalen via de begroting.”
Ook de Vlaamse regering draagt bij aan de hogere factuur, door geen vergoeding meer te voorzien voor de kosten die distributienetbeheerders als Fluvius maken met de verplichte aankoop van groenestroomcertificaten.
“Wij leggen op de plenaire vergadering van woensdag 18 december met spoed een voorstel voor in het Vlaams Parlement om de VREG te vragen de prijzen niet te verhogen en om de kosten voor groenestroomcertificaten opnieuw uit de factuur te halen”, zegt Jos D’Haese. “Tijdens de coronacrisis had toenmalig minister van Energie Demir deze maatregel al eens doorgevoerd, dus dat is perfect mogelijk.”
Tot slot is de nieuwe prijsverhoging voor de PVDA een wake-upcall voor het energiebeleid in ons land. “Doordat onze energie in private handen is, maken bedrijven als Engie woekerwinsten terwijl alle kosten voor een betere infrastructuur worden doorgerekend in de energiefactuur van gewone mensen”, stelt Jos D’Haese. “Wij pleiten voor een andere aanpak, waar we energie in publieke handen brengen. Alleen zo kunnen we de transitie naar een beter en duurzamer energiebeleid betaalbaar houden voor iedereen.”