We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA verzet zich tegen EU-Mercosur vrijhandelsverdrag

De PVDA wil niet dat het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen ondertekend wordt. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen onderhandelt momenteel over het akkoord op een top in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, wat op protest stoot bij boeren in ons land. 

vrijdag 6 december 2024

“Wij roepen de Belgische regering op om te luisteren naar het protest en het verdrag te blokkeren”, zegt Europees volksvertegenwoordiger Rudi Kennes (PVDA). “De Europese Commissie moet transparantie brengen en een democratisch debat toelaten. Als Von der Leyen toch tekent, is dat een dramatische beslissing die ingaat tegen terechte bezwaren vanuit de Europese bevolking. Wij zullen dan ook blijven oppositie voeren, ook als het verdrag in het Europees parlement besproken wordt.”

De PVDA wijst op de nadelen die het gedrag zou hebben voor de landbouw, de voedselveiligheid en het klimaat. “Het verdrag bevoordeelt de grote agro-multinationals en de monocultuur in zowel Zuid-Amerika als Europa, ten nadele van meer kleinschalige en duurzame landbouw”, aldus Kennes. “De massaproductie van vlees werkt ook de ontbossing  in de hand. Bovendien zijn er in de Mercosur-landen, door de druk van de agro-industrie, minder strenge regels op het vlak van pesticiden, hormonen en voedselveiligheid. Dat gaat allemaal op ons bord belanden. De kleinschalige landbouw, de volksgezondheid, en de jobs aan beide kanten van de oceaan verdienen bescherming tegen dit soort landbouwsystemen.”

De PVDA roept ook op om transparantie te brengen in het debat. Rudi Kennes: “De teksten van handelsakkoorden zouden tijdens de onderhandelingen vrij beschikbaar moeten zijn op het internet, en er zou in elk geval een breed publiek debat over moeten worden gevoerd.” 

Toch verzet de PVDA zich niet principieel tegen handelsverdragen. “We hebben nood aan samenwerking en handel, zeker met de landen uit het Zuiden. Wij willen een win-win voor de landen, win-win voor hun bevolkingen en de planeet. Dat is eerlijke handel. Niet voor niets is er ook in de Mercosur-landen protest tegen het huidige akkoord, onder andere door de beweging van landloze boeren.”