PVDA overhandigt premier De Croo 100.000 handtekeningen voor lagere energiefacturen
De PVDA voert campagne met haar energiewet om de energieprijzen in ons land te blokkeren en Engie te doen betalen.
PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens overhandigde premier De Croo vanochtend 100.000 handtekeningen om energie betaalbaar te maken. De PVDA voert campagne met haar energiewet om de energieprijzen in ons land te blokkeren en Engie te doen betalen. De urgentie is groot, oppert Mertens, nu de regering beslist om het uitgebreid sociaal tarief vanaf 1 juli stop te zetten.
“De beslissing om het uitgebreid sociaal tarief stop te zetten, maakt dat een half miljoen gezinnen plotsklaps honderden euro’s extra gaan moeten ophoesten. Zij zijn opnieuw overgeleverd aan de private markt waar de prijzen nog altijd een pak hoger liggen dan voor de crisis. Het goede nieuws is dat wij met de PVDA een constructief, panklaar voorstel hebben dat energie voor de ganse bevolking betaalbaar maakt. Dat kan door de stroomprijzen te blokkeren op basis van de productieprijs”, licht Peter Mertens toe.
In haar energiewet stelt de PVDA voor om de overwinsttaks op Engie-Electrabel te verlengen. “Uit de financiële rapporten van Engie-Electrabel weten we dat de energiemultinational nog tot zeker eind 2025 overwinsten zal boeken. Waarom de overwinsttaks eind deze maand dan al stopzetten?”, legt Mertens uit. “Mij lijkt het de logica zelve: verleng de overwinsttaks, zolang er overwinsten zijn. En verlicht daarmee de factuur van de mensen.”
Vanochtend getuigden enkele ondertekenaars van de petitie hoe moeilijk zij het blijven hebben om hun maandelijkse voorschotfacturen af te lossen. Het einde van een steunmaatregel als het sociaal tarief, baart veel mensen zorgen. “Ik verlies overmorgen mijn sociaal tarief. Ik heb nu al schrik voor de winter”, vertrouwde Carl, een alleenstaande papa ons toe. “Ik ben bang om alleen te gaan wonen uit schrik voor de hoge energiefactuur”, vertelt Luna, een 25-jarige secretariaatsmedewerkster.
Peter Mertens reageert: “Mensen blijven zich zorgen maken over hun energiefacturen. Wij willen zekerheid bieden, met een overheid die de touwtjes in handen neemt en de energieprijzen niet langer laat afhangen van de grillen van de markt en de winstzucht van speculanten. Onze petitie toont dat er draagvlak is binnen de bevolking om in te grijpen op de energiemarkt en energie betaalbaar te maken. Wij zullen druk blijven uitoefenen tot er een echte prijsverlaging komt”, aldus Mertens.
Peter Mertens reageert ten slotte ook op het akkoord dat de federale regering vanochtend afsloot met Engie-Electrabel over de verlenging van de kerncentrales. “Zo gaat dat dan: maandenlang onderhandelen, en aan het einde van de rit trekt Engie aan het langste eind. Engie was tot op vandaag verantwoordelijk voor álle kosten van het kernafval, met dit akkoord slepen ze een maximumfactuur uit de brand. De rest van de kosten, en we spreken waarschijnlijk over miljarden, worden doorgeschoven naar de belastingbetaler. Zij zullen dit akkoord binnenkort met hun energiefactuur mogen betalen. Het klassieke refrein van privatiseren van de winsten, en socialiseren van de risico’s en de kosten.”
Bijlage I - energiewet
De PVDA diende een wetsvoorstel in om nieuwe belastingen op energie te verbieden, de energieprijzen structureel te blokkeren en Engie te doen betalen: de energiewet. Het wetsvoorstel vindt u hier.
Bijlage II - getuigenissen energiefactuur
De PVDA verzamelde verschillende getuigenissen over de noodzaak voor het verlagen van de energiefactuur.
Carl, een alleenstaande papa uit Kalmthout, verliest op 1 juli zijn sociaal tarief. “Ik maak mij enorm veel zorgen. Mijn inkomen is zo klein, ik heb net mijn energieschulden afbetaald en nu verlies ik overmorgen mijn sociaal tarief. Met de zomer ligt mijn verbruik nu lager, maar in de winter gaat mijn verbruik terug stijgen. Ik heb een oude CV-ketel en nu moet ik ineens energie aan woekerprijzen betalen. Hoe ga ik dat allemaal rondkrijgen?”
Luna, een 25-jarige secretariaatsmedewerkster: “Ik ben als jonge starter volledig in de stress. Ik doe nu aan co-housing en we hebben nog steeds onze afrekening niet gekregen. Ik heb nog altijd geen idee hoeveel ik uiteindelijk ga moeten betalen. Mijn ouders kregen een eindafrekening van meer dan 1500 euro. Ik zou graag alleen willen gaan wonen, maar durf dat niet door de hoge energiefactuur”
Amandina, een gepensioneerde uit West-Vlaanderen: “Ik heb zelf een serre gebouwd in mijn living. Het was de enige manier om het warm te hebben tijdens de winter. Ik heb de serre afgezet met folie en zette enkel de radiator in mijn serre op. Zelfs al betaal ik het sociaal tarief, dat was de enige manier om rond te komen”
Dieter, postbode en alleenstaande papa: “Ik woon in een goedkope huurwoning en toch is mijn energiefactuur als alleenstaande nog altijd onbetaalbaar. Ik betaal nog steeds 400 euro per maand. Dat is onhoudbaar.”
Rachel, alleenstaande moeder van twee kinderen: “Ik verlies het sociaal tarief. Ik ben bang voor de toekomst. Ik heb geen idee hoeveel ik ga betalen. Ik woon in een heel klein appartement en met het sociaal tarief betaalde ik al 149 euro per maand. Twee maanden geleden ben ik mijn job kwijtgeraakt. Ik leef in grote onzekerheid.”
Jamila, een zorgkundige in een rusthuis: “Als ik aan mijn energierekening denk, krijg ik al rillingen voor de volgende winter. Ik heb de verwarming bijna nooit aangezet afgelopen winter, enkel als de kinderen thuis waren. Afgelopen winter hebben we het koud gehad. Ik heb een budgetmeter en toch moest ik uiteindelijk 300 euro extra betalen.”
Malika, een voormalige zorgkundige uit Luik die nu een opleiding volgt in human resources: “Nadat ik mijn verwarming had verlaagd, kreeg ik een eindafrekening van meer dan 1.500 euro, enkel en alleen voor gas! Ik heb een betalingsplan moeten aanvragen. En vervolgens werd mijn voorschot verhoogd naar 500 euro per maand. Dat kan ik gewoonweg niet betalen.”