PVDA legt het gezondheidsbudget ter stemming voor in het parlement
PVDA vindt het getouwtrek over het gezondheidsbudget onaanvaardbaar en zal het akkoord van de sociale partners over het gezondheidsbudget ter stemming voorleggen in het parlement. Sofie Merckx, arts en PVDA-fractieleidster in de Kamer: “Er moet een einde komen aan het gehakketak tussen de huidige en toekomstige regering, waarvan het zorgpersoneel het slachtoffer dreigt te worden. Als huidige en toekomstige ministers blijven ruziemaken, is het aan het parlement om een duidelijk signaal te geven aan het zorgpersoneel en de patiënten. Zij verdienen beter dan onzekerheid en politiek gekibbel. We leggen het behaalde compromis ter stemming voor om patiënten en zorgverleners ademruimte, zekerheid en perspectief te garanderen.”
Open Vld en MR blokkeren al meer dan een maand de goedkeuring van het RIZIV-budget. De Croo probeerde de verantwoordelijkheid voor het gezondheidsbudget door te schuiven naar de aankomende Arizona-coalitie, maar formateur De Wever kaatste de bal terug. Het grote pijnpunt? De groeinorm. Sofie Merckx licht toe: “Die groeinorm voor de gezondheidsbudget van 2025 werd door de Vivaldi-regering wettelijk vastgelegd op 2,5%. Het is aan de regering in lopende zaken om dat nu uit te voeren. Als die groeinorm, die in 2024 door de energiecrisis ‘tijdelijk’ teruggebracht werd naar 2%, niet stijgt in 2025 heeft men het zorgpersoneel voorgelogen. Het is ongehoord hoe men van de zorg een politieke pasmunt wil maken.”
Op 7 november kwam de zorgsector massaal op straat in Brussel. Met 30.000 waren ze. Met de slogan “niet morgen, maar vandaag” eisten ze meer respect in de vorm van extra middelen, meer personeel en een lagere werkdruk. “Hun noodkreet lijkt in dovenmansoren te zijn gevallen, want net zij dreigen nu de eerste sector te worden waarop bespaard wordt.” klaagt Merckx aan. “Dat aanvaarden wij niet” Om dat te vermijden zal de PVDA een wetsvoorstel indienen waarmee het gezondheidsbudget voor 2025, zoals uitgewerkt door het Verzekeringscomité van het RIZIV, ter stemming voorgelegd wordt in het federaal parlement.