PVDA lanceert ‘Stop Arizona!’-campagne en roept meteen op tot actie
“De btw op basisgoederen verhogen, de accijnzen op brandstof verhogen, de loonindex aanvallen, mensen langer laten werken voor minder pensioen of de arbeidstijd onmogelijk maken ... Het zijn maar een paar voorbeelden van de maatregelen die zijn uitgelekt, maar ze laten duidelijk zien dat het plan van de Arizona-coalitie een frontale aanval is op de werkende klasse van dit land. De strijd om ze te stoppen begint nu en we zullen niet toegeven.”
Die boodschap bracht PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw zaterdag op ManiFiesta, het jaarlijkse Feest van de Solidariteit, dat dit weekend 15.000 mensen op de been bracht in Oostende.
Tijdens zijn toespraak uitte Raoul Hedebouw zijn bezorgdheid over de maatregelen die worden voorbereid door de partijen van de ‘Arizona’-coalitie (N-VA, MR, CD&V, Les Engagés en Vooruit) en kondigde hij de lancering aan van een campagne en een petitie www.stoparizona.be om ze tegen te houden.
Volgens Raoul Hedebouw is de beslissing om de onderhandelingen uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen een bewuste keuze om de mensen te misleiden. “Op een gegeven moment realiseerden deze partijen zich dat ze een dergelijk akkoord niet voor de verkiezingen konden maken, omdat niemand dan nog op hen zou stemmen. Ze hebben hun project alleen tijdelijk op pauze gezet tot na de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus Hedebouw.
De PVDA roept op tot actie om dit project te stoppen voordat het tot wasdom komt. “We willen niet dat dit project wordt uitgesteld, we willen dat het volledig wordt opgedoekt. De werkende klasse verdient respect. Onze kracht tegenover degenen die ons willen verdelen is onze eenheid, onze diversiteit en onze solidariteit. Teken de petitie en vraag anderen dat ook te doen”, zei Raoul Hedebouw.
Verdubbeling van aantal verkozenen op 13 oktober
De voorzitter van de PVDA sprak ook over de ambities van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Op 13 oktober willen we nog groeien in de grote steden en verder doorbreken in andere steden en gemeenten. We willen onze eerste verkozenen halen in steden en gemeenten als Boom, Kortrijk, Aalst, Etterbeek, Jette, Tubeke, Moeskroen, Sambreville en nog veel meer. We willen het aantal verkozenen en het aantal gemeenten waar we verkozenen halen verdubbelen. We willen gaan van 150 naar 300 verkozenen en we willen vertegenwoordigd zijn in meer dan 70 gemeenteraden. Zo kunnen we de PVDA sterker maken en nog steviger verankeren op het terrein.”
Voor de PVDA zijn het belangrijke verkiezingen, want ook op lokaal niveau is er een fundamenteel debat. “Er is een strijd gaande over wie beslist hoe onze steden en gemeenten ontwikkeld worden en voor wie. Is dat voor en door de grote bouwpromotoren en vastgoedgroepen? Of kiezen we voor een beleid voor en met de bewoners zelf? Wij kiezen duidelijk de kant van de inwoners”, zegt Hedebouw nog. Zijn partij maakte van het recht op huisvesting tot een van haar speerpunten.
De linkse partij wil ook in coalities stappen om verandering te brengen. In juni eindigde de PVDA in Antwerpen, de stad waar Bart De Wever burgemeester is en de bakermat van het Vlaams Belang, op de tweede plaats met 22,9% van de stemmen, net achter de N-VA. “Op 13 oktober is de keuze helder: nog eens zes jaar Bart De Wever, of eindelijk sociaal beleid met de PVDA. En als voorzitter ben ik fier dat we die strijd in Antwerpen voeren met onze lijsttrekker Jos D’Haese”, sprak Hedebouw.
Een keuze en een alternatief dat de PVDA in een hele reeks andere gemeenten in het land wil invoeren: in Zelzate, waar de partij sinds 2018 in de meerderheid zit en wil blijven besturen, maar ook in steden als Vilvoorde en Genk in Vlaanderen, Sint-Gillis, Molenbeek en Vorst in Brussel, en Luik, Charleroi, Seraing, Herstal en Moeskroen in Wallonië.
“Door mee te besturen en verandering af te dwingen, willen we onze partij nog meer verankeren en op lokaal vlak aantonen dat er alternatieven mogelijk zijn”, besluit Raoul Hedebouw.