Programmawet: ook indexering van werknemers in de privé wordt aangevallen. “Vooruit breekt haar beloftes”
De PVDA is verontwaardigd dat in het paasakkoord van de Arizona-regering een nieuwe aanval op de lonen van werknemers verborgen zit. Wat we al eerder wisten over de aanval op de indexering van de pensioenen, blijkt niet het enige. Ook de lonen van honderdduizenden werknemers in zowel de publieke als de private sector zouden getroffen worden. En dat terwijl regeringspartij Vooruit nochtans beloofd had dat ze de automatische indexering ging beschermen.
“De regering wil de wet van 1971 aanpassen en de indexering van pensioenen en sociale uitkeringen, maar ook van de lonen uitstellen. Vandaag gebeurt de indexering één maand na het overschrijden van de spilindex. Straks zal dat pas na drie maanden zijn. Een hele reeks werknemers in de privé zou daardoor getroffen worden. Dat is een rechtstreekse, definitieve verliespost voor alle betrokken werknemers”, legt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw uit.
Het mechanisme van automatische indexering is een essentiële pijler om de koopkracht te beschermen. De regering valt niet enkel de ambtenaren aan, maar ook alle werknemers uit de privésector van wie de lonen geïndexeerd worden volgens het spilindexmechanisme en die geen precieze termijn in hun sectorale overeenkomst hebben.
“Bijvoorbeeld in een paritair comité zoals PC 330 — dat ziekenhuizen, rusthuizen en thuiszorg omvat — volgen de cao’s de spilindex zonder vast tijdschema. Die werknemers – voornamelijk vrouwen – riskeren telkens twee maanden indexering te verliezen”, gaat Raoul Hedebouw verder. “Voor een doorsnee loon van 3.850 euro betekent een uitgestelde indexering van 2% over twee maanden een verlies van 154 euro. Bij elke indexering. En dat verlies is definitief.”
“Dit is een regelrechte aanval op de inkomens uit arbeid. En Vooruit, die zwoer de index te verdedigen, breekt vandaag haar belofte. Met de PVDA zullen we de sociale beweging, die opkomt tegen deze maatregel, volop steunen. We gaan strijden voor elke euro loon”, besluit Raoul Hedebouw.
Bijlagen: