Ouderenzorg stilaan luxeproduct: helft van woonzorgcentra in Vlaanderen opnieuw duurder
De prijzen van meer dan de helft van de kamers in woonzorgcentra zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaamse parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) opvroeg.
“Begin dit jaar bedroeg de gemiddelde maandprijs al 2.096 euro en die stijgt nu opnieuw. Het zijn voornamelijk commerciële woonzorgcentra die hun prijs verhogen, terwijl zij al gemiddeld 200 euro duurder waren”, reageert Lise Vandecasteele. “De zorg op je oude dag wordt stilaan een luxeproduct. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Wij vragen de Vlaamse regering om een maximumfactuur in te voeren en een stop op een verdere commercialisering van de sector.”
Uit cijfers van vorig jaar weten we dat 8 op de 10 gepensioneerden hun rusthuisfactuur niet kunnen betalen met hun wettelijke pensioen. Toch hebben 374 woonzorgcentra - samen goed voor 44.134 kamers (53%) - afgelopen half jaar bij het Vlaams Departement Zorg aangegeven hun prijzen te indexeren. “En dat terwijl de pensioenen maximaal met 2 procent kunnen stijgen. Als de Vlaamse regering dit blijft toelaten, vrees ik dat we evolueren naar een ouderenzorg als luxeproduct”, trekt Lise Vandecasteele aan de alarmbel.
Daarnaast blijkt dat van 80% procent van de kamers in commerciële woonzorgcentra de prijs wordt geïndexeerd. Dat is dubbel zoveel als in de non-profit woonzorgcentra en een kwart meer dan in de publieke woonzorgcentra.
“Een commercieel woonzorgcentrum heeft andere belangen. Zij moeten geld verdienen om hun aandeelhouders tevreden te houden”, reageert Lise Vandecasteele. “Het perverse effect is dat de ouderen die er wonen, steeds meer in financiële problemen komen. Zij moeten hun zuurverdiende spaarcenten opsouperen of aankloppen bij hun kinderen of het OCMW.”
Ten slotte merkt Lise Vandecasteele nog iets anders op: “Een doorn in het oog is dat de Orpea-groep, die al de duurste kamers op de markt heeft, ook nog eens de dagprijzen in al zijn woonzorgcentra indexeert.”
Orpea komt de laatste jaren in opspraak vanwege problemen met de kwaliteit. Zo plaatste het Departement Zorg vorig jaar nog 7 van de 23 woonzorgcentra van de Franse groep op de lijst voor verhoogd toezicht. “Nu laat de overheid toe dat zij hun prijzen verhogen, zonder bewijs dat de kwaliteit van zorg verbetert”, aldus Lise Vandecasteele.