Ook Charles Michel krijgt riante afscheidspremie: PVDA vraagt afschaffing
Op 30 november loopt het mandaat van Charles Michel af als voorzitter van de Europese Raad. De Europese begroting zet 260.000 euro opzij als afscheidspremie voor de voormalig premier, ontdekte de PVDA.
“Dat zou betekenen dat Charles Michel nog minstens een half jaar zijn riant salaris van 35.000 euro per maand doorbetaald krijgt”, onthult Rudi Kennes. De PVDA legt een amendement voor in het Europees Parlement voor de afschaffing van deze uittredingsvergoeding.
Deze week bespreekt het Europees Parlement onder meer de begroting van de Europese instellingen. Het jaarsalaris van de voorzitter van de Europese Raad wordt begroot op 430.000 euro, oftewel meer dan 35.000 euro per maand. Daarnaast voorziet de voorgestelde begroting dit jaar ook in een riante uittredingsvergoeding voor de afscheidnemende voorzitter van de Europese Raad. Charles Michel zou kunnen rekenen op een bedrag van 260.000 euro. Dat bedrag betekent dat hij nog zes maanden zijn volledige salaris zou doorbetaald krijgen.
PVDA-Europarlementslid Rudi Kennes wil af van deze privileges: “Michel’s contract van bepaalde duur loopt af, maar toch wordt hij nog een half jaar betaald? Dat is te gek voor woorden. Europese werknemers kunnen alleen maar dromen van dergelijke regelingen”, aldus Kennes. De PVDA dient daarom een amendement in om die afscheidsbonus te schrappen.
De PVDA vindt dat deze privileges Europese leiders beletten de realiteit van de mensen te begrijpen. ““Bijzonder hoge lonen, van de beste pensioenen, afscheidsvergoedingen… Al die privileges zorgen ervoor dat politici in een bubbel leven die afgesloten is van de realiteit van de gewone Europeaan,” legt Rudi Kennes uit. “Dat zorgt ervoor dat de Europese Unie geen serieuze maatregelen neemt om de energiefacturen te verminderen, of om de lonen te doen stijgen. Als de Europese leiders de levensduurte zelf zouden voelen, zou dat wel direct gebeuren.”
De linkse partij trekt die lijn ook door naar Europese parlementsleden. Ook zij krijgen minimaal 6 en maximaal 24 maanden lang hun maandloon doorbetaald met een zogenaamde overbruggingstoelage. Net zoals voor de Belgische parlementen wil de PVDA dit afschaffen, en Europarlementariërs onder een normaal werknemersstatuut brengen.