Na Siegfried Bracke stappen maar liefst 14 voormalige Brusselse parlementsleden naar de rechtbank om hun graaipensioen te behouden
Aanstaande donderdag moet het pensioenfonds van het Brussels Parlement voor de Eerste Kamer van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel verschijnen, omdat het de betaling van de graaipensioenen van 14 voormalige parlementsleden heeft opgeschort.
Begin april 2023 onthulde de PVDA het bestaan van graaipensioenen van voormalige volksvertegenwoordigers in ons land. Zowel in het federaal, het Vlaams, het Waals als het Brussels parlement hadden de verschillende volksvertegenwoordigers beslist om het wettelijke plafond, gekend als het "Wyninckxplafond", niet op zichzelf toe te passen. Er werden verschillende mechanismen in het leven geroepen om het wettelijk plafond van 7.800 euro voor ambtenaren te overschrijden.
Na deze onthullingen schafte het Brussels parlement de graaipensioenen af en stemde unaniem in om het reglement van het pensioenfonds, dat de pensioenen van voormalige Brusselse parlementsleden beheert, aan te passen. Dit alles blijkt nu niet naar de zin van voormalige parlementsleden van de MR, PS, Les Engagés en Open Vld, die zonder scrupules duidelijk maken dat ze hun privileges willen behouden.
"Ongelooflijk eigenlijk dat deze parlementsleden, die al een pensioen hebben van 7.800 euro bruto per maand, toch juridische stappen ondernemen om nog meer te kunnen krijgen. Ze klagen dat ze ‘benadeeld’ worden, terwijl ze in feite misbruik hebben gemaakt van hun situatie om privileges voor zichzelf op te eisen en de wet te omzeilen. Zo krijgen ze zelf een pensioen dat veel voordeliger is dan dat van elke gewone werknemer. Ze zijn echt elke voeling met de realiteit kwijt", zegt Raoul Hedebouw. “Dit zijn dezelfde partijen die in de regering zitten en verantwoordelijk zijn voor het feit dat een groot deel van de mensen moet leven van een klein pensioen van nauwelijks 1.400 euro per maand.”
"Het Brussels Parlement stemde bijna unaniem voor de afschaffing van deze pensioenbonus, eerst op 2 juni eerder dit jaar en daarna nog eens op 20 juli”, vervolgt Hedebouw. “En nu vechten deze 14 voormalige parlementsleden de beslissing aan. Dat is de wereld op zijn kop, zeker nu er voor de meerderheid van de werknemers besparingen en verhogingen van de MIVB- en waterprijzen gepland zijn. We vragen aan de betrokken partijen om hun klacht te laten vallen."