Definitieve cijfers Arizona-regering: werkende klasse betaalt meer, inspanning “sterkste schouders” kleiner
De nieuwe federale Arizona-regering gaf zonet haar definitieve begrotingstabel vrij. “De besparingen op pensioenen, arbeidsmarkt en onze sociale zekerheid zijn met bijna 1 miljard gestegen. De besparingen op de werkende klasse zijn nog groter dan wat eerder lekte uit de onderhandelingen”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw verbolgen. In totaal gaat het over 8,14 miljard besparingen. Vooral op de welvaartsenveloppe is de uiteindelijke besparing veel groter dan in eerdere gelekte begrotingstabellen van Bart De Wever.
“Het ware gelaat van deze afbraakregering wordt zichtbaar”, gaat Raoul Hedebouw verder. “De bijdrage van de ‘sterkste schouders’ was al zeer klein van in het begin, maar is nu gezakt van 7,6% naar 6,3% van de inspanning. Meer dan 90% van de totale besparing van 23 miljard is voor rekening van de werkende klasse.”
In de definitieve begrotingstabel die Bart De Wever vrijgaf, zijn bijna alle maatregelen in het onderdeel ‘sterkste schouders’ gedaald. In totaal daalde het onderdeel ‘sterkste schouders’ van 1,718 miljard naar 1,47 miljard. (248 miljoen minder)
“Het is duidelijk dat in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen Conner Rousseau per se het symbool van een meerwaardebelasting van 10% wilde binnenhalen. Maar dat is exact wat het is, een symbool”, analyseert Raoul Hedebouw. “Ondertussen wordt er meer bespaard op de werkende klasse en dragen de sterkste schouders nog minder bij dan gepland.” De meerwaardebelasting (0,5 miljard) bedraagt slechts 2,15% van de totale inspanning.
Opmerkelijk is ook dat de opbrengst van de meerwaardebelasting niet gestegen is, ondanks dat het tarief verdubbeld is.
“Maar de meerwaardebelasting spaart sowieso de superrijken. De multimiljonairs en miljardairs beheren de meeste van hun aandelen via vennootschappen. En vennootschappen betalen de meerwaardebelasting van Arizona níet”, legt Raoul Hedebouw uit.
“Zo blijft een van de belangrijkste fiscale achterpoortjes voor de superrijken wagenwijd openstaan. De harde cijfermatige waarheid is dus dat 1% rijksten gespaard worden”, besluit Raoul Hedebouw.