Abortuswet blaast 35 kaarsjes uit, maar de strijd gaat voort. PVDA vraagt om een aanpassing van de wet
Onze abortuswet is vandaag precies 35 jaar oud. Maar van een feest is er geen sprake. “De strijd is nog niet gestreden.” zegt Sofie Merckx, fractievoorzitter van de PVDA in de Kamer. Ze dringt aan op een aanpassing van de wet: “Terwijl er nog steeds elke dag minstens één vrouw de grens over moet voor een abortus, omdat ze langer dan twaalf weken zwanger is, wordt het parlement opnieuw gegijzeld door een regeerakkoord dat een wetenschappelijke consensus negeert en de fundamentele rechten van vrouwen ontkent.”
Op 3 april 1990 werd onze abortuswet goedgekeurd. Na jarenlange strijd van de vrouwenbeweging en van hulpverleners was dat een belangrijke stap vooruit voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Maar vandaag, 35 jaar later, blijven de feministische beweging en de hulpverlening strijden voor een verdere verbetering van de wetgeving die toen tot stand kwam.
“Elk jaar moeten honderden vrouwen noodgedwongen naar Nederland reizen om er een abortus uit te voeren, omdat ze in België na twaalf weken niet meer mogen beslissen over hun eigen lichaam. Voor een ingreep in Nederland lopen kosten bovendien op tot duizend euro en meer. Dat is niet voor iedereen betaalbaar”, vertelt Sofie Merckx.
Ook de verplichte wachttijd van zes dagen is volgens Sofie Merckx achterhaald: “Onderzoek van de UAntwerpen toont aan dat de grote meerderheid van de vrouwen bij de eerste consultatie reeds zeker is van haar beslissing om de zwangerschap af te breken. De wachttijd die vrouwen wordt opgelegd geeft onnodige stress en is bovendien betuttelend en stigmatiserend.”
Maar de Arizona-regering blokkeert enige vooruitgang. “Opnieuw staat in het regeerakkoord geschreven dat de wetgeving enkel kan worden veranderd als er binnen de regering een consensus gevonden is. Dat betekent niet meer dan beslissen om niet te beslissen, want CD&V zal het been stijf houden”, aldus Sofie Merckx.
“Er is een wetenschappelijke consensus dat de termijn tot 18 weken moet worden uitgebreid en de bedenktijd moet worden afgeschaft”, legt Sofie Merckx uit. “Bovendien is er een breed draagvlak in de samenleving en een meerderheid in het parlement. Toch weet een conservatieve minderheid de rechten van vrouwen reeds jaren te gijzelen. Laat het parlement eindelijk de vrijheid om de noodzakelijke verbetering door te voeren en de stilstand te doorbreken.”