11 juli: PVDA pleit voor ‘meer eenheid, minder ministers en meer sociaal beleid’
De leugens van minister-president Jan Jambon over de belangenvermenging van zijn kabinet met de haven van Antwerpen zijn voor de PVDA het zoveelste voorbeeld van het debacle van de Vlaams regering.
“Besparingen op de kinderbijslag, chaos in de kinderopvang en het onderwijs en nu de leugens van Jambon... Wie wil vandaag nog meer splitsing en bevoegdheden voor Vlaanderen? De feiten tonen dat de nationalisten niet werken in het belang van de Vlamingen”, zegt Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement. “Integendeel, telkens als ze bevoegdheden splitsen, is het om erop te besparen. Daarom pleiten wij op deze Vlaamse feestdag voor minder ministers en meer sociaal beleid, te beginnen met de herfederalisering en herindexering van het kindergeld.”
Een medewerker van de haven van Antwerpen werkt al meer dan twee jaar op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon. In tegenstelling tot de verklaringen van Jambon, werkte de man voor het kabinet wel degelijk aan havendossiers. Jambon loog bovendien in het parlement over het aantal uren dat de medewerker naar het kabinet gedetacheerd was. Volgens de PVDA maakt de zaak nog maar eens duidelijk dat de Vlaamse regering het aloude adagium ‘wat we zelf doen, doen we beter’ niet hard kan maken.
“Of het nu gaat over belangenvermenging, en daar achteraf over liegen, of de graaipensioenen voor politici: telkens opnieuw zien we dat de politiek op Vlaams niveau bitter weinig verschilt van federaal”, zegt D’Haese. “De N-VA vraagt federale ministers om af te treden nadat ze gelogen hebben tegen het parlement, maar doet vervolgens krak hetzelfde in de Vlaamse regering. Mensen hebben, zeker in het rebelse Vlaanderen, genoeg van dat soort politiek, of het nu op federaal of Vlaams niveau is. Steeds meer mensen vinden dan ook een alternatief bij de PVDA, ook in Vlaanderen.”
“Jan Jambon pleit nu zelfs voor de splitsing van de sociale zekerheid”, gaat D’Haese verder. “Dat is al langer de vraag van de grote werkgeversorganisaties. Maar het is duidelijk dat daar niets goeds uit kan voortkomen voor de gezinnen in Vlaanderen. Kijk maar naar de kinderbijslag. Sinds die gesplitst werd en de Vlaamse regering er volle bevoegdheid over kreeg, heeft ze steeds meer van het bedrag dat ouders uitgekeerd krijgen afgeschaafd. Gezinnen verliezen meer dan 200 euro per kind per jaar door het Vlaamse besparingsbeleid en zijn zo blijkbaar minder waard dan kinderen uit Brussel of Wallonië. Wij pleiten dan ook voor een herfederalisering én een herindexering van de kinderbijslag.”