1 op 4 werknemers geen recht meer op minimumpensioen in plannen van Bart De Wever
Als de toekomstige Arizona-regering haar plannen doorvoert, heeft één op vier werknemers geen recht meer op een minimumpensioen. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA heeft opgevraagd bij de Federale Pensioendienst. De linkse partij roept de onderhandelaars van de toekomstige regering op hun plannen te herzien.
In de onderhandelingsnota van formateur Bart De Wever staat het voorstel om het recht op een minimumpensioen te verstrengen. Alleen werknemers met een loopbaan van 35 jaar en minstens 156 effectief gewerkte dagen per jaar, zouden nog recht hebben op een minimumpensioen.
Cijfers van Sigedis*, opgevraagd door de PVDA, tonen aan dat deze maatregel een kwart van de werknemers zou raken. Van de 65.711 werknemers die in 2022 op pensioen gingen, voldeden maar liefst 17.554 (26,7%) niet aan de strengere loopbaanvoorwaarden.
“Als de toekomstige Arizona-regering haar plannen doorvoert, zal één op vier werknemers geen recht meer hebben op een minimumpensioen. Vooral vrouwen lopen het risico financieel gestraft worden. Zij dreigen honderden euro’s pensioen te verliezen”, reageert Kim De Witte, pensioenspecialist en federaal volksvertegenwoordiger voor PVDA. “Vrouwen werken vaker deeltijds, vaak niet uit vrije keuze, maar uit noodzaak om werk en gezin te combineren. Ze dragen nog steeds het grootste deel van de zorgtaken, wat hun loopbaanjaren beperkt”.
PVDA grijpt deze cijfers aan om druk te zetten op de federale onderhandelaars. Kim De Witte: “Het pensioen is geen aalmoes. Het is een recht waar werknemers vele jaren lang voor hebben gewerkt en bijgedragen. Werknemers hebben recht op rust en vrijheid mét een menswaardig inkomen na een leven van intense arbeid. Dat is perfect betaalbaar, op voorwaarde dat we de welvaart eerlijker verdelen. Landen als Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Spanje investeren aanzienlijk meer in de wettelijke pensioenen en tonen dat het anders kan”.
*Sigedis beheert de databank van de Federale Pensioendienst