Wibra failliet: PVDA vraagt wetswijziging om werknemers beter te beschermen
De PVDA wil dat de regering de zogenaamde WCO3-wet aanpast omdat ze werknemers onvoldoende beschermt. De rechtbank van Dendermonde weigerde het plan van Wibra om slechts 36 winkels te behouden en de rest failliet te laten gaan. De winkelketen van de Nederlandse multimiljonair Ronald Wierdsma probeerde een wet te gebruiken die volgens de Europese richtlijn illegaal is. De PVDA vindt dat de wet aangepast moet worden en dat Wierdsma zijn grote kapitaal had moeten gebruiken voor de redding van 439 jobs.
Wibra wilde 36 van haar 81 eigen winkels overnemen en de rest failliet laten gaan. Wibra zou zich zo kunnen ontdoen van de ontslagvergoedingen van het personeel, hun vakantiegeld en eindejaarspremies. Die komen in zo’n geval ten laste van het Fonds Sluiting Ondernemingen van de RVA, weliswaar met een plafond van 25.000 euro. Dat is onrechtvaardig voor de 439 getroffen werknemers maar ook voor de belastingbetaler. Het is de gemeenschap die opdraait voor deze illegale constructie.
“Het is onvoorstelbaar dat zoiets kan in België”, zegt PVDA-parlementslid Gaby Colebunders. “Wibra maakte de voorbije 10 jaar 13 miljoen euro winst. Nu zouden ze hun werknemers zomaar op straat zetten zonder vergoeding. Ze kunnen doodleuk doorstarten met een deel van de winkels, terug miljoenen winst maken en de aandeelhouder verder verrijken. Dat achterpoortje moet dicht. Wij vragen een dringende aanpassing van de WCO3-wet om werknemers beter te beschermen.”
De uitspraak van de rechter bevestigt dat de WCO3-wet in strijd is met Europese richtlijn 2001/23/EG. Dat werd vorig jaar al vastgesteld in het arrest Plessers (16 mei 2019) maar de Belgische regering liet het na om iets te veranderen. In augustus versluisde meubelfabrikant Recor al haar winstgevende activiteiten naar een nieuwe vennootschap en liet de rest failliet gaan. 187 werknemers verloren hun job.
De PVDA is solidair met de 439 personeelsleden die al maanden in onzekerheid leven en steunt hen in hun strijd voor jobs en een correcte vergoeding. “Het personeel werkte jarenlang hard om de winkels te doen draaien”, besluit Colebunders. “Nu staan ze zonder enige vergoeding op straat, terwijl de Nederlandse eigenaar en multimiljonair Ronald Wierdsma zijn geld telt. Hij had alle jobs kunnen redden.”