Wereldwijd schudt de “klimaatgeneratie” de gevestigde orde wakker
15.000 Belgische scholieren toonden donderdag 17 januari dat ze helemaal niet van plan zijn op te geven. Met hun schoolstaking schudden ze de politieke wereld wakker. En ze zijn niet alleen. Ook elders in de wereld komen scholieren op straat. De strijd voor klimaatverandering kent geen grenzen.
“We zouden dat niet moeten doen mochten onze politieke leiders de klimaatcrisis als een echte crisis behandelen”
Deze generatie zal niet wachten
“Als een paar kinderen over de hele wereld de krantenkoppen kunnen halen, door niet naar school te gaan, stel je voor wat we samen zouden kunnen doen als we dat echt wilden.”
Dat zijn de woorden van Greta Thunberg, de 15-jarige Zweedse die als eerste een klimaatstaking hield. Ze sprak de woorden uit op de COP24, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Haar strijd wordt nu overgenomen door jongeren over de hele wereld. Dat laat Greta trouwens met plezier zien op haar Instagram-account. Elke dag post ze tientallen foto’s die jongeren van over de hele wereld haar toesturen.
Overal is de boodschap duidelijk: er is al genoeg gepraat, het is tijd voor echte noodmaatregelen.
In Australië kwamen bijna 15.000 jongeren samen voor het klimaat. Zel en Doha (13 en 17 jaar oud) organiseren er de School Strike 4 Climate: “We hebben maar één planeet, het is dringend noodzakelijk om deze te beschermen. Het feit dat wij jongeren niet kunnen stemmen betekent niet dat we geen duidelijk signaal kunnen afgeven”.
Ook in het Verenigd Koninkrijk groeit de beweging met de dag en in verschillende regio's aanwezig. Holly (13) komt uit Kinlochel, Schotland: “We worden onder druk gezet om niet te spijbelen. Maar we zouden dat helemaal niet hoeven te doen mochten onze politieke leiders de klimaatcrisis als een echte crisis behandelen.”
In Duitsland riep Friday For Future op tot een nationale schoolstaking op 18 en 25 januari met acties in meer dan 55 Duitse steden met een duidelijke boodschap: “Als er geen toekomst is, wat heeft het voor zin om naar school te gaan?”
De strijd voor klimaatverandering kent geen grenzen. Zo ontstaat er een internationale solidariteitsbeweging: in België, Canada, Zwitserland, Italië en de Verenigde Staten zijn honderden andere acties uitgevoerd door duizenden jongeren. Voor 15 maart is reeds een oproep tot wereldwijde actie aangekondigd.
Het klimaatthema brengt jongeren in beweging, want het is hun toekomst die op het spel staat. En ze kunnen het niet genoeg herhalen: deze generatie zal niet wachten. We hebben geen excuses meer en we hebben geen tijd meer. We zijn hier om te zeggen dat de verandering eraan komt, of je het nu leuk vindt of niet.
Dit is een historisch moment. Sinds begin jaren 1990 was er niet meer zo'n grootschalige schoolstrijd in ons land. Er staat een nieuwe generatie op die niet bang is het op te nemen tegen de leiders die van het fameuze TINA (Er is geen alternatief) hun motto hebben gemaakt. Dezelfde leiders die pleiten voor een systeem dat de planeet vernietigt, zodat een minderheid zichzelf kan verrijken ten koste van de hele bevolking.
Vandaag was PVDA-jongerenbeweging RedFox samen met de andere jongeren in Brussel om luid en duidelijk te bevestigen: “Verander het systeem om de planeet te redden”. Doe mee met RedFox op www.redfox.be.
De gevestigde orde uitdagen voor een rechtvaardigere wereld zal niet mogelijk zijn zonder de jongeren die nu op straat zijn. Daarom zijn we hem onze volledige steun verschuldigd.