Vlaanderen werkt samen met bedrijven in bezette Palestijnse gebieden, Jambon weigert bij te sturen
De Vlaamse Regering werkt via haar Agentschap voor Internationaal Ondernemen FIT samen met Israëlische bedrijven die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden. Dat brengt Jos D’Haese, Vlaams Parlementslid voor de PVDA aan het licht. “Deze samenwerking zou onmiddellijk stopgezet moeten worden”, zegt D’Haese. “Het gaat hier over medewerking aan de illegale kolonisatiepolitiek van Israël die al talloze keren door de VN veroordeeld werd.” Jan Jambon, Vlaams Minister van Buitenlands Beleid, ziet echter geen graten in de samenwerking en wil zijn beleid inzake de bezette gebieden niet wijzigen.
Flanders Investment and Trade (FIT) heeft al enkele jaren een kantoor in Tel Aviv, Israël. De kantoren van FIT in het buitenland zijn ‘ambassadeurs voor internationaal ondernemen’ en ze doen onder andere marktonderzoeken, organiseren zakenreizen en helpen contacten leggen tussen verschillende bedrijven.
Het kantoor van FIT in Tel Aviv blijkt echter ook samen te werken met bedrijven die actief zijn in illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Dat brengt Jos D’Haese, Vlaams parlementslid voor de PVDA, aan het licht. “Op de website van FIT kunnen we lezen dat er een samenwerking bestaat tussen het kantoor in Tel Aviv en minstens twee bedrijven die het internationaal recht niet respecteren.”
“Zo werkt FIT samen met Shufersal, een winkelketen die winkels exploiteert in Israël en in de illegale nederzettingen”, zegt D’Haese. “Dit bedrijf staat op de zwarte lijst van 112 bedrijven die volgens de VN actief zijn in de bezette gebieden.” Daarnaast riep FIT recent ook op tot deelname aan een ‘Tunneling Expert Survey’ van Netivei, een overheidsbedrijf dat via treintunnels de illegale nederzettingen wil verbinden met Israël.
Minister Jambon (N-VA) reageerde in de commissie Buitenlands Beleid dat FIT het EU standpunt volgt waarbij het “niet meewerkt aan het connecteren van Vlaamse bedrijven met bedrijven die gevestigd zijn in de nederzettingen”. In de commissie bleek echter dat dat enkel wordt gecontroleerd aan de hand van een snelle controle van het officiële vestigingsadres van de bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Er wordt dus niet gekeken naar de effectieve activiteiten.
“Het is niet omdat de hoofdzetel van een Israëlisch bedrijf zich niet in bezet gebied bevindt, dat het geen zaken doet in illegale nederzettingen”, merkt D’Haese op. “Het is klaar en duidelijk dat Shufersal en Netivei zaken doen in gebieden die volgens het internationaal recht volstrekt illegaal gekoloniseerd worden.” Jambon gaf echter aan dat hij “geen noodzaak” zag om de politiek van FIT te wijzigen. “Onwaarschijnlijk”, reageert D’Haese. “Zulke samenwerking zou onmiddellijk moeten worden stopgezet.”
Om de hele zaak verder te onderzoeken, probeert de PVDA al enkele maanden de volledige lijst van bedrijven waarmee het kantoor samenwerkt te verkrijgen. Maar daar werd vooralsnog geen gevolg aan gegeven. Jos D’Haese gooit de handdoek echter nog niet in de ring: ‘Wij zullen blijven graven naar informatie en doorgaan tot de Vlaamse Regering alle mogelijke vormen van samenwerking stopzet met praktijken die gelieerd zijn aan de illegale Israëlische kolonisatiepolitiek. Jambon mag dit in de doofpot proberen steken, maar wij laten dat niet zomaar gebeuren'.