Vervroegd met pensioen? Een op de drie werknemers krijgt sanctie door plannen van Arizona
Minstens een op de drie werknemers die vervroegd met pensioen gaan, zou financieel gestraft worden door de pensioenmalus die Bart De Wever (N-VA) voorstelt. Onaanvaardbaar vindt onze volksvertegenwoordiger en pensioenspecialist Kim De Witte.
Formateur Bart De Wever wil een 'pensioenmalus' invoeren. Wie vóór de wettelijke pensioenleeftijd stopt, ziet zijn pensioen verminderen met een malus van x procent (nog te bepalen) per jaar dat hij vroeger stopt.
“Mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben en vervroegd met pensioen gaan, dreigen honderden euro’s pensioen te verliezen”, reageert Kim.
Om aan de sanctie te ontsnappen, zijn twee voorwaarden vereist:
- 35 loopbaanjaren (met elk minstens 156 gewerkte dagen)
- over de hele loopbaan 7.020 effectief gewerkte dagen
Volgens de cijfers die we opvroegen bij de Federale Pensioendienst, voldoet een derde van de werknemers die met vervroegd pensioen gaan, al niet aan de eerste voorwaarde. Zij zouden dus een stukje van hun pensioen verliezen.
Dat cijfer van een derde is bovendien een onderschatting: als we rekening houden met het aantal mensen dat wel aan de eerste, maar niet aan de tweede voorwaarde voldoet, zal dat aandeel nog hoger oplopen.
Je zal je hele leven maar uitgeperst worden als een citroen, om aan het einde van de rit ook nog eens financieel gestraft te worden.
Verantwoordelijke organisatie en volksvertegenwoordiger in de Kamer
“Een pensioenmalus van 5%, zoals N-VA voorstelt, komt al gauw neer op een paar honderd euro minder pensioen per maand. Je zal je hele leven maar uitgeperst worden als een citroen, om aan het einde van de rit ook nog eens financieel gestraft te worden. Deze pensioenmalus kan en mag er niet komen”, aldus Kim.
Een pensioenmalus zou vooral mensen met een zwaar beroep en vrouwen treffen.
Mensen met een zwaar beroep worden vaker gedwongen om vervroegd met pensioen te gaan en dreigen door periodes van arbeidsongeschiktheid tijdens de loopbaan ook niet aan het vereiste aantal effectief gewerkte dagen te komen.
Vrouwen dreigen dan weer benadeeld te worden vanwege vaker deeltijds werk en zorgverantwoordelijkheden.
Veel mensen geloven de verhaaltjes niet dat er geen geld is voor onze pensioenen, en terecht. Het is een kwestie van politieke keuzes.
Verantwoordelijke organisatie en volksvertegenwoordiger in de Kamer
De massale betoging van 13 januari is een duidelijk signaal aan de Arizona-onderhandelaars om hun pensioenplannen te herzien.
“Veel mensen geloven de verhaaltjes niet dat er geen geld is voor onze pensioenen, en terecht. Het is een kwestie van politieke keuzes: landen zoals Finland, Oostenrijk en Frankrijk besteden vandaag al meer aan hun pensioenen (in percentage van hun bbp) dan wij volgens de Studiecommissie voor de Vergrijzing ooit zullen moeten besteden. Hoe kan dat dan onbetaalbaar zijn?", besluit Kim.