Vaststelling prioritaire risicogroepen voor covidvaccin loopt hopeloos vertraging op
Samen met de 65-plussers zouden deze maand ook alle risicopatiënten met ernstige gezondheidsproblemen aan de beurt moeten komen voor een prik met het covidvaccin. PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx ziet als huisarts met eigen ogen hoe deze belangrijke fase van de vaccinatiecampagne hopeloos vertraging oploopt.
“De regering slaagt er maar niet in om huisartsen de correcte tools te geven om risicopatiënten te identificeren”, zegt Sofie Merckx. “De nodige software laat nu al maanden op zich wachten. De Hoge Gezondheidsraad kwam acht maanden geleden al met een advies over de prioritaire doelgroepen, maar dat is sindsdien blijkbaar dode letter gebleven. Eens te meer is de regering te laat en slecht georganiseerd.”
Sofie Merckx vindt het onaanvaardbaar dat de Vlaamse en Waalse liberalen, net als Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) zich bij deze situatie lijken neer te leggen door op te roepen risicopatiënten niet langer prioritair te vaccineren.
“Zij leggen zich blijkbaar neer bij de amateuristische aanpak van hun regeringen en schroeven dan maar de ambities terug, Maar samen met de 65-plussers, is het absoluut noodzakelijk dat risicopatiënten nu zo snel mogelijk beschermd worden. In plaats van hun ambitie terug te schroeven, moeten de regeringen nu een versnelling hoger schakelen”, reageert Sofie Merckx.
Als huisarts krijgt Sofie Merckx geregeld telefoontjes van ongeruste patiënten. “Bijna direct na de persconferentie van 8 januari waar de ministers van Gezondheid hun nieuwe strategie aankondigden, belde een van mijn patiënten me op. Een dame van 40 jaar bij wie we drie jaar geleden een erg zeldzame longziekte ontdekten. Ze vroeg me hoe en wanneer ze gevaccineerd kon worden. Ze schreef zelf ook de ministers aan, maar wordt nu al een maand van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus Sofie Merckx.
De huisartsen zelf zitten met de handen in het haar. “Ook ik moet mijn patiënten het antwoord voorlopig schuldig blijven. De software om risicopatiënten vast te stellen laat nu al maanden op zich wachten. Deze problemen hadden absoluut vermeden kunnen worden, als de regering onmiddellijk na het advies van de Hoge Gezondheidsraad de koe bij de horens had gevat. Waarom heeft de regering toen niet onmiddellijk met de huisartsen overlegd om proefprojecten op te starten? Nu hebben we geen enkele garantie dat de tools die we zullen krijgen, ook effectief zullen functioneren. Ik houd mijn hart vast maar vrees voor het ergste”, zegt Merckx.
De PVDA roept de regering op een versnelling hoger te schakelen en de huisartsen te betrekken in de uitrol van de vaccinatiecampagne. “De regering heeft nagelaten om te anticiperen op deze fase van de vaccinatie en ze optimaal voor te bereiden. In combinatie met het feit dat ons land geen sterk uitgebouwde preventieve eerstelijnszorg heeft, zorgt deze slechte voorbereiding ervoor dat ons land eens te meer niet klaar is. Het is tijd dat ze nu een versnelling hoger schakelen”, besluit Sofie Merckx.