Vandenbroucke verhoogt werkdruk zorgpersoneel met meer dagopnames
Op het moment dat de ziekenhuizen operaties moeten uitstellen en afdelingen sluiten, kiest minister van Gezondheidszorg Frank Vandenbroucke om de druk op het personeel te verhogen door dagopnames te stimuleren. "Onze zorg verdient beter. Nieuwe investeringen zijn nodig", reageert Sofie Merckx, huisarts en federaal fractievoorzitster voor de PVDA.
Vandaag stelde minister Vandenbroucke zijn plannen voor meer dagopnames in de ziekenhuizen voor. De timing is opmerkelijk: de laatste dagen slaan de ziekenhuizen noodkreten over de toenemende druk en volle afdelingen. In één adem benadrukt de minister dat zijn plan het "verpleegkundig personeel zal ontlasten".
"Maar het omgekeerde is waar. Kortere opnames verhogen net de druk op het personeel", reageert Sofie Merckx. Dat vertelde ook Dan Lecocq, voorzitter van de FNIB (Nationale Federatie van Verpleegkundigen van België), aan de RTBF: kortere ziekenhuisopnames betekenen zwaarder werk voor het personeel.
"Daar zit het uitgeputte personeel echt niet op te wachten", merkt Merckx op. "Zij willen op een werkbare en menselijke manier hun patiënten kunnen verzorgen. Daar vragen ze nu al jaren de investeringen voor."
"Niet enkel het ziekenhuispersoneel, maar ook de huisartsen en de thuiszorg zullen hier de prijs voor betalen. Want de zorg die bij het ziekenhuis wordt weggehaald komt op de schouders van de eerste lijn te liggen die ook helemaal overbelast is. Tenslotte riskeren de patiënten ook slechtere zorg te krijgen door sneller naar huis gestuurd te worden", zegt Merckx.
"Flexijobs, gepensioneerden en studenten inschakelen en nu ook dagopnames op straffe van boetes voor de ziekenhuizen? Dit gaat de crisis in onze zorgsector verder verdiepen", reageert Merckx. "Ik roep de minister op om echt te luisteren naar het personeel in de zorg: verpleegkundigen, huisartsen en al het andere personeel. Zij komen op 31 januari op straat voor een verbetering van de arbeids- en loonvoorwaarden in de zorgsector. Niet voor een zoveelste ronde om zogezegd de efficiëntie “te verhogen”. Het personeel en de patiënten verdienen beter", besluit Merckx.