Urgentie van energiecrisis lijkt niet door te dringen in de Wetstraat
De regeringspartijen willen pas binnen een maand samenkomen om te spreken over extra maatregelen om de energiefactuur betaalbaar te maken. Dat moet vroeger, vindt de PVDA. “De onbetaalbare energiefacturen zijn overal in het land gespreksonderwerp nummer één, behalve op één plaats: in de Wetstraat”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.
Als het van de Vivaldi-partijen en minister van Energie Tinne Van der Straeten afhangt, kan het parlement de regering pas binnen een maand, op 20 september, ondervragen over haar antwoord op de steeds verder stijgende energieprijzen. PVDA wil dat het parlement sneller samenkomt om extra maatregelen te bespreken.
“De regering is er zich duidelijk niet van bewust welke diepe crisis zich in steeds meer huiskamers afspeelt. De onbetaalbare energiefacturen zijn overal in het land gespreksonderwerp nummer één, behalve op één plaats: in de Wetstraat”, haalt Peter Mertens aan.
De PVDA voert campagne voor het blokkeren van de energieprijzen en kijkt naar de recordwinsten van energiemultinationals om deze maatregel te financieren. “Nooit was de nood om in te grijpen zo hoog. Experts waarschuwen dat we een winter tegemoet gaan die we niet snel dreigen te vergeten. Ondertussen lijkt de regering nog in vakantiemodus en alles behalve gehaast om zelfs nog maar het debat te voeren over bijkomende maatregelen. Het gebrek aan daadkracht op een moment dat zoveel mensen het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, is bijzonder stuitend”, aldus Peter Mertens die voet bij stuk houdt. Hij roept de meerderheidspartijen opnieuw op om een spoedzitting van de Kamercommissie Energie te organiseren.
In een schaarse reactie op de energiecrisis beperkte eerste minister Alexander De Croo zich gisteren tot een waarschuwing dat de komende vijf tot tien winters moeilijk zullen zijn. Peter Mertens is niet te spreken over de houding van de premier: “Wat De Croo er niét bij vertelt, is dat sommige actoren net een bijzonder lucratieve winter tegemoet gaan. De Engies, Shells en Totals van deze wereld profiteren van de crisis om miljarden dollars extra winst binnen te rijven. De regering kiest ervoor hun winsten te beschermen. Waar de premier voor waarschuwt, is dan ook geen natuurfenomeen, maar een politieke keuze om energiemultinationals zich te laten verrijken op de kap van de bevolking die achterblijft met onbetaalbare energiefacturen.”
De PVDA vindt het hoog tijd dat de regering actie onderneemt. “Wij vragen de regering zo snel mogelijk daadkrachtig op te treden om de sociale noodsituatie zo snel mogelijk het hoofd te bieden. Dat kan door de prijzen te blokkeren op een veel lager niveau dan vandaag. Het is de enige geloofwaardige uitweg uit de crisis die we vandaag beleven. Willen we de prijzen onder controle krijgen, dan moeten we breken met de wetten van de markt”, besluit Peter Mertens.