Tweede mobilisatie tegen afbraakregering Arizona
Nu maandag 13 januari om 10 uur is er in Brussel op het Albertinaplein (Brussel-Centraal) een betoging om de plannen van de Arizona-partijen een halt toe te roepen. Dit is de tweede ronde van de mobilisatie, na de succesvolle actie op 13 december. Op 13 februari gaat het verzet verder met een grote betoging.
De vakbonden hebben, met de steun van het middenveld, een actieplan opgesteld om een duidelijke boodschap te sturen naar de partijen die onderhandelen over een regering: wij laten ons niet doen. Net als op 13 december, zullen we met de PVDA aanwezig zijn. We roepen onze leden en sympathisanten op om actief deel te nemen aan deze sociale mobilisatie.
Het motto van Arizona: “Er is geen alternatief”
De Arizona-onderhandelaars proberen de publieke opinie voor te bereiden op een bittere pil. Hun boodschap hebben we al vaker gehoord: “Iedereen moet een inspanning leveren”, “We leven boven onze stand”, “We moeten de broekriem aanhalen”...
Bart De Wever zegt het onomwonden: “We kunnen gewoon geen cadeaus meer uitdelen. Integendeel, we gaan er moeten afpakken. Verworvenheden zullen worden teruggeschroefd, evidenties op de helling gezet. Er zal langer moeten worden gewerkt, er zal een flexibeler arbeidsrecht moeten komen, pensioenrechten zullen moeilijker opgebouwd worden dan vroeger.”
Sammy Mahdi (CD&V) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaan daarin mee: “Iedereen zal inspanningen moeten leveren.”
Hetzelfde geldt voor Maxime Prévot (Les Engagés): “De wereld van gisteren zal morgen niet meer bestaan. (...) We moeten de bladzijde over verworven rechten en privileges omslaan.”
Het motto van de sociale beweging: “Er zijn alternatieven, jullie maatregelen zijn geen natuurwetten”
“De plannen van De Wever zijn politiek-ideologische keuzes. Wij hebben andere prioriteiten, in lijn met de behoeften van de werkende klasse en het collectief”, zegt Ann Vermorgen, voorzitter van het ACV.
Onze pensioenen zijn absoluut betaalbaar. We moeten respect hebben voor het werk van de mensen in zowel de private sector als de openbare diensten. De werknemers betalen elke maand bijdragen aan de sociale zekerheid om hun pensioenen te betalen. Het moet gedaan zijn met die zomaar af tepakken! Als we deze diefstal stoppen, zijn alle pensioenen van het land betaalbaar.
Pak de echte privileges aan
De echte privileges – die de Arizona-partijen weigeren aan te pakken – zijn die van de superrijken en van de politici. In vijf dagen tijd verdient de CEO van een Bel20-bedrijf wat een werknemer op een heel jaar verdient.Toch zijn het de werknemers die een loonblokkering opgelegd krijgen.
Miljardairs betalen nog steeds geen belasting op hun vermogen, terwijl sommige politici een pensioen opstrijken van meer dan 8.000 euro. Maar Arizona zwijgt over deze privileges.
De wet van de straat of van de Wetstraat?
“Wat links heeft verloren bij de verkiezingen, zal het proberen terug te winnen op straat”, zei MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.
De Arizona-partijen willen het recht op betogen inperken en de vakbonden verzwakken.
Maar zoals Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV, opmerkt: “We leven in een land waar 3,5 miljoen werknemers uit vrije wil hebben besloten om lid te worden van een vakbond. Vakbonden vertegenwoordigen de wereld van de arbeid in al haar diversiteit. (...) Wij zijn een tegenmacht.”
Fundamentele rechten zoals stemrecht, betaalde vakantie en sociale zekerheid werden allemaal op straat afgedwongen. Deze sociale dynamiek is de pijler van onze democratie, en Arizona probeert die te breken. Maar het is die dynamiek die de plannen van Arizona zal tegenhouden.