Toegankelijkheid gezondheidszorg in gevaar, zeggen experts. PVDA vraagt hoorzittingen in commissie Volksgezondheid
De partij PVDA deelt de bezorgdheid van twaalf gezondheidsexperts, die stellen dat de Belgische gezondheidszorg in acuut gevaar is. Net als de experts roept ze op om dringend werk te maken van hervormingen. De PVDA diende al een wetsvoorstel in om de ereloonsupplementen te schrappen. Ze vraagt dat de experts gehoord worden via hoorzittingen in de commissie volksgezondheid van de Kamer.
In een visienota die ze vandaag presenteren, formuleren de experts verschillende pistes voor een kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. “Er is dringend actie nodig”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Vooral de betaalbaarheid is een groot probleem. Onderzoek wijst uit dat twee op de drie Belgen zich zorgen maken dat men de nodige zorg niet meer kan betalen wanneer men ziek valt of ouder wordt. Maar liefst 800.000 Belgen stellen een doktersbezoek uit voor financiële redenen.”
Een van voorstellen die de experts lanceren is het afschaffen van de ereloonsupplementen bij een ziekenhuisopname. Het is een van de speerpunten van het verkiezingsprogramma dat de PVDA dit weekend voorstelde. “Vandaag gaan sommige mensen ziek het ziekenhuis binnen, en komen ze arm weer buiten. De patiënt betaalt gemiddeld 1.065 euro aan ereloonsupplementen uit eigen zak. Sommigen zien hun factuur oplopen tot 10.000 euro en meer. We moeten hier paal en perk aan stellen”, aldus Mertens. “We dienden in het federaal parlement een wetsvoorstel in om de ereloonsupplementen volledig af te schaffen. Verder willen we ook dat specialisten niet langer per prestatie worden betaald, maar wel een vast loon krijgen, zoals nu al gebeurt voor universiteitsprofessoren.”
Een van de experts, professor gezondheidseconomie Lieven Annemans, vindt dat de financiering van de gezondheidszorg drastisch moet herzien worden. Deze is vandaag vooral op prestaties gericht, niet op kwaliteit. “Met de PVDA pleiten we al jaren voor de uitbreiding van de forfaitaire gezondheidszorg. Het forfaitstelsel is het toekomstmodel”, aldus Mertens. “Wij voeren hierbij ook de daad bij het woord: al 45 jaar lang kunnen duizenden patiënten zonder geld naar de dokter in een van de elf groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk, een initiatief van de partij. In ons verkiezingsprogramma pleiten we voor een forse uitbreiding van zulke forfaitaire groepspraktijken waar men gratis naar de dokter kan.”
PVDA-parlementslid Raoul Hedebouw eist hoorzittingen over de toekomst van onze gezondheidszorg: “Onze gezondheidszorg is in acuut gevaar. Ik heb de commissie Volksgezondheid van de Kamer gevraagd om de experts snel uit te nodigen voor hoorzittingen over hun analyses en voorstellen. We moeten het debat over de toegang tot onze gezondheidszorg nu aangaan.”