“Terugdraaiende tellers van Vlaamse regering blijken vooral terugdraaiende beloftes”
Ondanks de beloftes van de Vlaamse regering verliezen duizenden Vlaamse gezinnen het voordeel van de terugdraaiende tellers. De PVDA reageert verontwaardigd. “Dit is een mes in de rug van 91.000 gezinnen die in 2020 nog zonnepanelen geïnstalleerd hebben na de garanties van de Vlaamse regering”, zegt Tom De Meester, Vlaams volksvertegenwoordiger en energiespecialist van de PVDA.
De regeling met de terugdraaiende tellers voor gezinnen met zonnepanelen werd in 2019 goedgekeurd in het Vlaams Parlement, ondanks talloze negatieve adviezen die waarschuwden voor de juridische implicaties. De Vlaamse regering garandeerde bovendien dat de regeling rechtsgeldig was. Gezinnen met zonnepanelen zouden ook na de installatie van de digitale meters kunnen blijven genieten van het voordeel van de terugdraaiende tellers.
“Wij eisen harde garanties van de Vlaamse regering dat de dupes van Demir niets zullen verliezen aan deze regeling”
“Toenmalig minister van Energie Peeters deed er alles aan om gezinnen te overtuigen om zonnepanelen te installeren, vandaag blijven die gezinnen achter met de factuur”, zegt Tom De Meester. “Het was nochtans overduidelijk dat deze regeling juridisch met haken en ogen aan elkaar hing. Het is niets minder dan roekeloos en onverantwoord beleid.”
Het arrest van het Grondwettelijk Hof komt niet uit de lucht vallen. De Raad van State waarschuwde in 2019 al dat de terugdraaiende tellers een bevoegdheidsoverschrijding waren en dat het decreet op los zand gebouwd was.
“De subsidies voor Zonnekoning Fernand Huts blijven doorlopen. Daarvoor wordt in no time een oplossing gevonden. Maar die rechtsgeldigheid is er niet voor gewone gezinnen”
“Het stond in de sterren geschreven dat dit decreet niet rechtsgeldig was en toch drukte de Vlaamse regering het door”, stelt De Meester. “De subsidies voor Zonnekoning Fernand Huts blijven doorlopen. Daarvoor wordt in no time een oplossing gevonden. Maar die rechtsgeldigheid is er niet voor gewone gezinnen. Die krijgen een mes in de rug van de Vlaamse regering. De terugdraaiende tellers zijn vooral terugdraaiende beloftes.”
In de Vlaamse regering wijzen ze ondertussen naar elkaar. “Minister Demir steekt de schuld op de vorige regering, maar toen zat N-VA ook in de regering. Sterker nog, de regeling werd uitgewerkt en ingediend door onder meer N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy. Toenmalig minister Peeters is vandaag minister van mobiliteit”, zegt De Meester.
“Er moet een schadeloosstelling komen en in afwachting daarvan moet de verdere uitrol van digitale meters stopgezet worden. Dit is roekeloos en onverantwoord beleid waar 500.000 gezinnen het slachtoffer van zouden worden”
“In plaats van de zwartepiet door te schuiven, moet de Vlaamse regering onmiddellijk met een oplossing komen voor de getroffen gezinnen. De regering moet met een oplossing komen voor de dupes van Demir. Zolang er geen schadeloosstelling kan gegarandeerd worden moet de uitrol van de digitale meters stopgezet worden”, besluit De Meester.