Studie GVHV: Met verplicht telewerk alleen gaan we het virus op de werkvloer niet verslaan
Uit een nieuwe studie van Geneeskunde voor het Volk komt de werkvloer opnieuw naar voren als belangrijke motor van de epidemie. Een beleid dat alleen inzet op verplicht telewerk zal daar volgens de huisartsen van GVHV nauwelijks of geen verandering in brengen.
“Als je kijkt naar de mensen die op de werkvloer besmet raken, dan zie je dat het bijna uitsluitend gaat om beroepen die je onmogelijk van thuis uit kunt uitoefenen. Zolang je geen maatregelen neemt om ook daar besmettingen te voorkomen én aan te pakken, zullen we het virus op de werkvloer niet klein krijgen”, reageert Sofie Merckx, huisarts en federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA.
Bekijk hier de volledige studie.
De huisartsenpraktijken van Geneeskunde voor het Volk voeren sinds een aantal maanden zelf brononderzoek uit. Voor patiënten die positief testen op COVID-19 wordt in kaart gebracht waar zij hun besmetting precies opliepen. Hieruit blijkt dat de werkvloer een van de belangrijkste bronnen van besmettingen buitenshuis blijft. Deze vaststelling ligt in de lijn van de cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano voor het hele land.
“Als de regering aankondigt dat het de besmettingen op de werkvloer wenst terug te dringen door de controles op het verplicht telewerk te verscherpen, dan slaat men de bal toch voor een groot stuk mis”, stelt Sofie Merckx. “Het gaat vandaag in de overgrote meerderheid om werknemers voor wie het nu net onmogelijk is om van thuis uit te werken. Hoe kan je van thuis uit de rekken van de winkels vullen, de kassa bedienen, de bedrijven poetsen, de band van het auto- of recyclagefabriek bedienen, de bagage afhandelen, de patiënten verzorgen, en ga zo maar door? Heel veel mensen moeten dagelijks naar de werkvloer, en daar blijkt dat heel wat bedrijven nog altijd niet in orde zijn met de coronamaatregelen.”
De PVDA pleit voor bijkomende maatregelen om het virus op de werkvloer klein te krijgen. Met telewerk alleen komen we er niet.
“Men moet er in de eerste plaats alles aan doen om besmettingen te voorkomen”, licht Sofie Merckx toe. “Daarvoor moet het werk zelf maximaal aangepast worden. Ik denk dan aan meer pauzes, een lager werkritme, het herinrichten van de werkplaats. Voor ons moeten de Comités voor preventie en bescherming op het werk hier verplicht bij betrokken worden. De werknemersvertegenwoordigers weten best wat op de werkvloer nodig is om de risico’s maximaal te beperken.”
Daarnaast zijn duidelijke en dwingende procedures nodig in geval van een clusterbesmetting in een bedrijf. “Zodra een werknemer met symptomen opduikt of een besmetting voorvalt, telt elk uur. Nu gaat vaak veel tijd verloren en stuurt men de werknemer naar huis zonder maatregelen te nemen.”
De PVDA blijft op dit vlak sterk op haar honger zitten wat de sneltests op de werkvloer betreft. “Wat nu voorgesteld wordt, lijkt meer op chaotisch paniekvoetbal dan een echte teststrategie. Wij vragen dat werk gemaakt wordt van een ambitieus testbeleid, in geval van uitbraken maar zeker ook preventief op plaatsen waar mensen fysiek moeten samenwerken.”
Tot slot roept de PVDA op om de controles en sancties te versterken voor bedrijven die de beschermingsmaatregelen niet respecteren.