Steun voor het ‘langer werken’-beleid kalft verder af
Meer dan negen op de tien werknemers willen niet werken tot 67 jaar. Meer dan zeven op de tien willen zelfs niet werken tot 65 jaar. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Securex. “Deze cijfers verbazen niet”, zegt Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA. “Peiling na peiling zien we dat de bevolking het ‘langer werken’-beleid afwijst. De steun gaat zelfs achteruit.”
De wereldvreemdheid van onze beleidsmakers is groot. De Europese Commissie werkte een verdere stijging van de wettelijke pensioenleeftijd uit”, vertelt De Witte. “Volgens de Commissie zouden we tegen 2040 naar een wettelijke pensioenleeftijd van 70 jaar moeten gaan, tenzij we iedereen onder de 67 jaar kunnen activeren.”
Dat laatste gaat natuurlijk niet lukken. Een half miljoen langdurig zieken telt ons land nu al, waaronder heel veel 55-plussers. De werkdruk stijgt zowat overal. Overdreven fysieke en mentale belasting richten een ravage aan. “We zijn onze belangrijkste bron van welvaart, dat is arbeid, volledig kapot aan het maken”, zegt De Witte, die over dit thema zopas een nieuw boek uitbracht (Ze draaien ons zot, uitg. Epo, 2021).
De Vivaldi-regering beloofde een grote pensioenhervorming. Het enige wat we tot nog toe gezien hebben, zijn de losse flodders van minister van Pensioenen Lalieux (PS). En die breken helemaal niet met de logica van het ‘langer werken’-beleid. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar blijft bestaan, evenals de loopbaanvoorwaarde van 42 gewerkte jaren om vroeger met pensioen te kunnen gaan. Een verpleegster die studeert tot 24 jaar, zou moeten werken tot 66 jaar. Dat is onhaalbaar.
“Er moet een grondig debat komen over onze pensioenen. Keer op keer wordt dat ontweken. Wat wil de regering doen rond de zware beroepen? Wat met vrouwen die nog altijd aan veel minder lange loopbanen raken? Wij eisen snel duidelijkheid over de plannen van de regering. De burgers van dit land, de werknemers, de sociale partners hebben daar recht op”, besluit De Witte.