Spoedarts, energie-expert en jonge moeder Natalie Eggermont trekt onze lijst voor de Kamer in West-Vlaanderen
“Bij de vorige verkiezingen waren we net niet verkozen vanuit West-Vlaanderen”, vertelt Natalie. “Intussen zit de PVDA in de lift. We voelen dat op straat, op café, op de werkvloer. Volgend jaar halen we dus zeker onze eerste zetels binnen.”
Natalie Eggermont en Ilona Vandenberghe trekken volgend jaar de lijsten voor de Federale en Vlaamse verkiezingen in West-Vlaanderen. Natalie (35) is spoedarts, energie-expert en mama van twee kindjes. Ilona (58) is leerkracht Spaans in het volwassenenonderwijs.
“Bij de vorige verkiezingen waren we net niet verkozen vanuit West-Vlaanderen", vertelt Natalie. “Intussen zit de PVDA in de lift. We voelen dat op straat, op café, op de werkvloer. Wij zijn bezig met de thema's waar de mensen wakker van liggen en brengen deze op de politieke agenda : de dure winkelkar, langer werken, eerlijke belastingen, de graaicultuur in de politiek, ... Volgend jaar halen we dus zeker onze eerste zetels binnen.”
“En dat is nodig. Met de PVDA kunnen we echt het verschil maken", pikt Ilona in. "Kijk naar de graaipensioenen, de BTW-verlaging op energie of de Turteltaks. Allemaal dossiers waarop we als PVDA onze stempel hebben kunnen drukken."
"Als spoedarts zie ik veel van de problemen in de maatschappij," getuigt Natalie. "Het zorgpersoneel dat kreunt onder de stijgende werkdruk, patiënten die maandenlang moeten wachten op een afspraak bij de specialist, onbetaalbare facturen, ... Maar ook zoveel mensen die fysiek en mentaal kapot gewerkt zijn op 60 jaar en niet zien hoe ze het nog moeten volhouden tot 67. Of de vele arbeidsongevallen, door de stijgende werkdruk en onveilige werkomstandigheden. Veel van onze ministers zouden beter eens komen meedraaien in het ziekenhuis, dat ze voelen wat de gevolgen zijn van hun beleid voor de gewone mensen.”
Ilona wil een punt maken van betaalbaar wonen en kwaliteitsvol openbaar vervoer in het Vlaams Parlement. “Het is ondertussen een probleem in heel wat steden en het is ook erg duidelijk in Oostende : betaalbaar wonen, nochtans een basisrecht, is een grote zorg en bron van stress voor veel mensen”, haalt de Oostendse aan.
“Schandalig hoge huur- en koopprijzen op de private markt – renovatiekosten nog niet meegerekend – wie kan dat nog betalen? Ook het schrijnend tekort aan sociale woningen, met ellenlange wachtlijsten tot gevolg, zorgt voor een echte wooncrisis. Wij willen de macht van de projectontwikkelaars breken, die overal peperdure woningen bouwen om woekerwinsten te maken. In de plaats gaan we voor een woonbeleid waar 100% duurzame, energiezuinige en betaalbare woningen een topprioriteit zijn. Veel mensen liggen ook wakker van het kapot bespaarde openbaar vervoer : stationsloketten worden gesloten en treinritten worden afgeschaft, bushaltes verdwijnen en veel (werk)plekken zijn niet te bereiken als je geen auto hebt. Wij willen meer investeringen voor een sterk en fijnmazig publiek transport.”