Sociaal tarief werd onder regering Michel bijna 50% duurder
Het sociaal tarief werd deze legislatuur al de helft duurder, berekende de PVDA. "Mensen in energiearmoede betalen 240 euro méér, terwijl Electrabel & co miljoenen cadeau krijgen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.
De PVDA reageert verontwaardigd op de nieuwe prijsverhoging voor het sociaal tarief voor elektriciteit met 22 procent.
"Hoe durven ze? Nooit hadden mensen het moeilijker om hun energiefactuur te betalen, en wat de regering? Het sociaal tarief opnieuw fors duurder maken. Zo vergroot je de stijgende energie-armoede nog", zegt Peter Mertens.
De studiedienst van de PVDA berekende dat het sociaal tarief voor elektriciteit tijdens deze legislatuur al de helft duurder werd. "Op vier jaar tijd moeten de armsten in de samenleving jaarlijks 46% méér betalen voor elektriciteit, of 240 euro voor een gemiddeld gezin, terwijl Electrabel & co miljoenen euro cadeau krijgen. Dat is de wereld op zijn kop."
Prijzen sociaal tarief 2015-2019 (Vlaanderen, telkens februari, all-in, eurocent per kwh)
2015: 14,75
2016: 16,08
2017: 16,54
2018: 17,11
2019: 21,54
(bron: FOD Economie & CREG maandelijkse boordtabel)
"Het is onaanvaardbaar dat energiemultinationals marktprijzen zomaar mogen doorrekenen aan mensen die het nu al niet kunnen betalen", aldus Mertens. "Voor ons is energie geen koopwaar, maar een basisrecht dat in publieke handen thuis hoort."
De PVDA verzet zich tegen de nieuwe prijsverhoging en wil het sociaal tarief bevriezen. Bovendien wil de PVDA ook de btw verlagen naar 6 procent. "Op tien jaar tijd werd elektriciteit dubbel zo duur. De regering Michel verhoogde het btw tarief van 6 procent naar 21 procent. Voor ons is energie geen luxe, maar een levensnoodzakelijke behoefte."