Rusthuis dat Geneeskunde voor het Volk testte, blijkt volledig coronavrij
Vorige dinsdag 7 april testte Geneeskunde voor het Volk met een team van 20 gezondheidswerkers het volledige woonzorgcentrum Zilverbos in Zelzate, personeel én bewoners. Vandaag zijn de resultaten van alle testen binnen en die blijken stuk voor stuk negatief te zijn. Geen enkele coronabesmetting dus in het volledige rusthuis.
Deze resultaten zijn een hele opluchting voor de bewoners, hun familie en het personeel van Zilverbos.Tijdens de test dinsdag vertelden meerdere personeelsleden hoe de onzekerheid over een eventuele besmetting aan hen knaagde. Ze vreesden dat ze zonder het te beseffen het virus konden doorgeven. De test neemt die onzekerheid weg en sterkt hen in hun strijd tegen het virus. De bewoners en hun familie zijn nu gerust dat ze niet besmet zijn.
De vraag om niet langer blind te moeten werken en te weten waar het virus zit, leeft in alle rusthuizen. En die is terecht. Het is enkel door zo’n systematische test dat we daar een antwoord op kunnen bieden. Met Geneeskunde voor het Volk pleiten wij ervoor dat elk rusthuis volledig getest wordt, om de epidemie bij deze kwetsbare groep volledig in kaart te kunnen brengen. Enkel dan kunnen waar nodig de juiste maatregelen worden genomen.
De resultaten zijn hoopvol: ze tonen aan dat het virus niet overal in onze rusthuizen verspreid is. Dat geeft ook moed om verder de nodige preventieve maatregelen toe te passen. Het woonzorgcentrum Zilverbos heeft immers heel strikte maatregelen toegepast. Strikter dan de officiële richtlijnen. Zo moest het personeel met symptomen – en dus niet enkel bij koorts, maar ook bij hoesten en/of bij contact met mogelijke corona (bv. een hoestende partner of kinderen) – meteen thuis blijven tot er een negatieve test was. De verantwoordelijke arts voor het rusthuis en de directie zorgden heel snel voor extra mondmaskers. Zo kan het personeel er systematisch een dragen. Er werd ook vorming voorzien voor het personeel rond het dragen van beschermingsmateriaal en hoe omgaan met de risico’s van zo’n virus.
Het systematisch dragen van een mondmasker door het zorgpersoneel gaat verder dan de officiële richtlijnen. Maar die zijn gebaseerd op een tekort aan mondmaskers. Eigenlijk zou elk rusthuis zoals Zilverbos moeten kunnen handelen en wél systematisch al het personeel een mondmasker laten dragen. Ook professor Erika Vlieghe zei eerder deze week in De Afspraak dat dat een goede maatregel is die zij zelf ook in haar ziekenhuis toepast. Het personeel gaat immers elke dag naar huis en kan daar in contact komen met het virus. We weten dat geïnfecteerde personen het meest besmettelijk zijn net voor de eerste symptomen optreden, dus wanneer je zelf nog niet kan weten dat je besmet bent.
De resultaten van onze studie tonen aan dat die preventieve maatregelen, straffer dan de algemene richtlijnen, hun vruchten afwerpen. Op basis van deze resultaten stelt Geneeskunde voor het Volk voor om de richtlijnen aan te passen en meteen alle rusthuizen te voorzien van voldoende mondmaskers om die systematisch te dragen.
Tegelijk mogen deze resultaten geen vals gevoel van veiligheid geven. Het risico om via het personeel het virus alsnog binnen te brengen, blijft reëel. De resultaten zijn bemoedigend nieuws en moeten een stimulans zijn om vol te houden en verder de nodige preventiemaatregelen toe te passen.
Zowel de Vlaamse als de federale regering schieten tekort in het uitrollen van systematische tests in alle rusthuizen. Minister De Backer maakt zich sterk dat de capaciteit om te testen drastisch is opgedreven, maar op het terrein blijft het aantal testen laag. Tegelijk slaagt minister Beke er niet in om de tests effectief te organiseren. Gisteren bleken zelfs verkeerde wissers en een verkeerde handleiding naar de rusthuizen te zijn verstuurd.
Met dit pilootproject hebben we met Geneeskunde voor het Volk getoond dat het mogelijk is om een volledig rusthuis te testen op één voormiddag, mits goede voorbereiding, het juiste materiaal en voldoende en opgeleid personeel. Wij staan klaar met onze medische teams om verder hulp te bieden en onze knowhow te delen.