Robin Tonniau roept op tot doorstart chipfabriek BelGaN via overheidsinvestering
De 440 jobs bij chipproducent BelGaN in Oudenaarde kunnen gered worden, zegt onze volksvertegenwoordiger Robin Tonniau. “We mogen het niet laten gebeuren dat opnieuw een belangrijke speler uit de maakindustrie zou verdwijnen. Het bedrijf heeft het faillissement aangevraagd, maar via een overheidsparticipatie kan het een doorstart nemen.”
Robin kent de fabriek in Oudenaarde erg goed, hij werkte er zelf en heeft nog geregeld contact met zijn ex-collega’s.
“Het personeel wordt hier het slachtoffer van een gebrek aan visie van de regering op onze maakindustrie. We zetten onze toekomst op het spel als we deze hoogtechnologische fabriek sluiten”, zegt Robin.
BelGaN is de enige productiesite van halfgeleiders in België, een sector die als strategisch is uitgeroepen door de Europese Commissie. Robin wil dat de overheid tussenkomt en de fabriek redt.
En dat is mogelijk via de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (SFPIM). De SFPIM investeert België in 174 bedrijven ter waarde van 9,7 miljard euro. Ze heeft een bedrag van 250 miljoen euro voorbehouden specifiek voor bedrijven die investeren in de ecologische transitie.
BelGaN kan met hulp van de SFPIM een snelle doorstart maken en zo alle personeelsleden aan boord houden.
Volksvertegenwoordiger in de Kamer
“BelGaN lijkt mij een goede, duurzame investering gezien hun nieuwe producten onder andere inzetten op de elektrificatie van ons wagenpark en energiebesparende snelladers”, aldus Robin.
“BelGaN kan met hulp van de SFPIM een snelle doorstart maken en zo alle personeelsleden aan boord houden. Het is een ultramoderne fabriek die verschillende types halfgeleiders kan produceren. Ik kan zelf getuigen dat de arbeiders en bedienden heel gemotiveerd zijn. Ze werken er in een vijfploegenstelsel onder grote druk en beschikken over unieke vakkennis. Minister Van Peteghem, die bevoegd is voor de SFPIM, moet snel in actie komen nu de redding nog mogelijk is”, aldus de kersverse volksvertegenwoordiger.
Onze industrie heeft massaal chips nodig die snel en betrouwbaar geleverd worden. Het zou dom zijn om dat verloren te laten gaan.
Volksvertegenwoordiger in de Kamer
“Overheidsinvesteringen kunnen geen taboe zijn gezien de Vlaamse overheid de voornaamste geldschieter was bij de oprichting van de fabriek in 1983, toen onder de naam Mietec”, voegt Robin eraan toe.
“Ook de Vlaamse overheid kan trouwens investeren in de chipfabriek. De fabriek in Oudenaarde is een rader in ons industrieel weefsel. Onze industrie heeft massaal chips nodig die snel en betrouwbaar geleverd worden. Het zou dom zijn om dat verloren te laten gaan.”