We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Regeerakkoord MR- Les Engagés: “verandering” om via besparingen achteruitgang te boeken?

Op 9 juni beloofden de MR en Les Engagés verandering in Wallonië ten opzichte van het beleid van de voorbije 30 jaar. "De mensen hebben gevraagd om een verandering die hun dagelijks leven verbetert, niet om een verandering die het verslechtert. De eerste lezing van het akkoord tussen de MR en Les Engagés roept bij ons meer dan een paar vragen op", zegt Germain Mugemangango, fractieleider van de PVDA in Wallonië.

vrijdag 12 juli 2024

Germain Mugemangango.

"Vereenvoudiging" en "rationaliseren" worden keer op keer herhaald in de beleidsverklaring van beide partijen. Germain Mugemangango: "Maar vereenvoudiging en rationaliseren lijken de nieuwe codewoorden van de MR-Les Engagés-regering te zijn voor besparingen, deregulering en privatisering. De vereenvoudiging van structuren zou de dienstverlening aan burgers moeten verbeteren, maar hoe kan dat met "inkrimping van de publieke sector" als sleutelwoord?  Gaan we de sociale huisvesting rationaliseren door te besparen op de huisvestingsbudgetten voor de werkende mensen? Gaan we de sociale rechten en milieunormen verlagen in naam van vereenvoudiging, terwijl veel burgers zich bijvoorbeeld zorgen maken over de aanwezigheid van PFAS in ons milieu? Hoe kan de invoering van Europa's 'gouden regel', namelijk besparingen, op Waals niveau het leven van de werkende klasse verbeteren als het op Europees niveau failliet is gebleken?"

"'De essentie centraal stellen’ wordt het codewoord voor besparingen die leiden tot privatisering. ‘Publieke’ spelers moeten de broekriem aanhalen om ‘private’ spelers te versterken. De vele verwijzingen naar publiek-private partnerschappen voor rusthuizen, huisvesting of openbaar vervoer... wijzen op commercialisering en privatisering, die hebben geleid tot prijsstijgingen en kwaliteitsvermindering in de regio's en landen waar ze zijn toegepast", aldus Germain Mugemangango. "Hoewel vakbonden, het verenigingsleven en de organisaties op het terrein integraal deel uitmaken van onze democratische structuren, dreigt de aankondiging van een hervorming van de APE-punten, die deze structuren vaak in staat stellen om te overleven, een blijvende impact op hen te hebben. Dit zou een aanval zijn op dit onmisbare democratische weefsel. We zullen met deze organisaties samenwerken om hun bezorgdheden gehoor te geven."

"Het onderwijs, dat maar al te vaak slecht behandeld wordt, moet veranderen. Een van de belangrijkste antwoorden van de nieuwe regering is echter om het statuut van de leerkrachten aan te vallen. Is dit het antwoord waar de meerderheid op de vele lerarenprotesten de afgelopen jaren om vroeg? Is een aanval op de zekerheid en arbeidsomstandigheden van leerkrachten de juiste manier om de kwaliteit van scholen te verbeteren? ", vraagt de Franstalige woordvoerder van de linkse partij zich af.

"Deze besparingskeuzes op regionaal niveau zullen ook gevolgen hebben voor de gemeenten", zegt Germain Mugemangango. Een besparingsbeleid op regionaal niveau betekent dat lokale overheden, waarvan er veel al in financieel zwaar weer verkeren, geen steun zullen krijgen. De beperking van de toekenning van werkloosheidsuitkeringen zal een dramatisch effect hebben op de financiën van de OCMW's en de gemeenten.

Hij besluit: "Tegenover deze regering zullen we een vastberaden oppositie voeren, in dialoog met vakbonden, verenigingen, mensen die werkzaam zijn op het terrein, kunstenaars, leerkrachten, studenten ... En samen zullen we sterke sociale alternatieven opbouwen. Tot slot, als we niet willen dat hetzelfde besparingsbeleid wordt toegepast in de gemeenten, is het essentieel dat authentiek links groeit bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.