PVDA wil plaats in onderzoekscommissie PFOS: “De doofpotoperatie mag nu stoppen”
Het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement besliste vandaag om de PVDA het zwijgen op te leggen in de onderzoekscommissie PFOS. “Dit is doorgestoken kaart”, reageert Jos D’Haese, fractieleider voor de PVDA in het Vlaams Parlement. “Exact dezelfde partijen die al minstens sinds 2017 hun politieke verantwoordelijkheid ontlopen, beslissen nu om een oppositiepartij die niets met het schandaal te maken heeft uit te sluiten.”
De laatste weken kwam in het PFOS-schandaal aan het licht dat verschillende ministers mogelijk de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht hebben toegedekt. De PVDA zal hen, zoals de plannen er nu voor liggen, daar niet over kunnen ondervragen in de parlementaire onderzoekscommissie. De meerderheidspartijen beslisten immers vandaag dat de PVDA daar geen lid zal krijgen. Daardoor zal de linkse oppositiepartij in de commissie geen vragen mogen stellen en niet mee kunnen stemmen. “De Vlaamse regering legt de PVDA dus het zwijgen op in een dossier waar ze zelf boter op het hoofd hebben”, reageert Jos D’Haese, fractievoorzitter voor de PVDA in het Vlaams parlement.
“Of het nu gaat over de loodvervuiling in Hoboken of de chroom 6-vervuiling in Genk, de PVDA heeft een ijzersterk parcours als het gaat over de gezondheidseffecten van industriële vervuiling”, zegt D’Haese. “Eén PVDA’er in die onderzoekscommissie zal een groter verschil maken dan de zoveelste N-VA’er die braaf zijn ministers napraat. Op onze vraag komt er vanavond al een extra gemeenteraad in Antwerpen over de PFOS-vervuiling. De meerderheid heeft dat soort pottenkijkers blijkbaar liever niet in de onderzoekscommissie.”
Volgens D’Haese speelt de Vlaamse meerderheid verstoppertje achter het reglement van het Vlaams parlement om de PVDA uit te kunnen sluiten. “Met een kleine aanpassing aan het reglement kan men het mogelijk maken dat partijen zonder een effectief lid wel een toegevoegd lid kunnen aanduiden. Dat is in de Kamer, waar er al veel meer onderzoekscommissies zijn opgericht, al vaker gebeurd. De PVDA maakte daar tijdens de vorige legislatuur op die manier trouwens deel uit van de onderzoekscommissie naar de Panama Papers. Het is heel duidelijk: dit is geen technische, maar een politieke kwestie. Willen de meerderheidspartijen de PVDA uitsluiten of spelen ze open kaart?
Komende woensdag volgt in het Vlaams parlement een stemming over de samenstelling van de onderzoekscommissie. De linkse oppositiepartij roept alle democratische krachten in het parlement en buiten het parlement op om druk te zetten. “Ik denk niet dat je jezelf oprecht een democraat kan noemen als je dit soort politieke spelletjes tolereert. Als we de samenstelling van deze onderzoekscommissie nog willen bijsturen, zal er druk moeten komen van binnen en van buitenaf. Wij starten daarom met een mailcampagne om de fractieleiders van de meerderheid op te roepen de PVDA alsnog in de onderzoekscommissie op te nemen. We zullen woensdag ook een voorstel tot wijziging van het reglement voorleggen om dat mogelijk te maken”, besluit Jos D’Haese.