PVDA wil ook arbeiders Oosterweelwerf testen op PFOS
De PVDA vraagt om naast de inwoners van de ruime omgeving van 3M ook de arbeiders van de Oosterweelwerf te testen op de aanwezigheid van PFOS in het bloed. “Nu er na twintig jaar eindelijk onderzocht wordt hoe ver PFOS zich heeft kunnen verspreiden, zijn drie zaken cruciaal”, zegt Jos D’Haese, Vlaams parlementslid voor de PVDA. “Het onderzoek moet onafhankelijk gebeuren, verder gaan dan de straal van 3 km die nu wordt voorgesteld en ook de arbeiders die in de vervuilde grond werken moeten worden getest.”
Vandaag debatteert het Vlaams parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en wordt er ook gestemd over een onderzoekscommissie. Volgens de PVDA moet het gezondheidsonderzoek dat opdrachthouder Karl Vrancken voorbereidt, fors worden uitgebreid.
“Op dit moment wordt het onderzoek uitgevoerd in een straal van drie kilometer rond de 3M-fabriek”, zegt D’Haese. “Dat is ruim onvoldoende. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toonde aan dat tot minstens 15 km rond 3M het eten van eieren uit de eigen tuin schadelijk kan zijn. Tot in een straal van 10 km zijn vandaag voorzorgsmaatregelen afgekondigd. Het houdt geen steek om het onderzoek dan te beperken tot de directe omwonenden. Dit gaat potentieel over meer dan 1 miljoen mensen.”
Naast de omwonenden, wil de PVDA ook dat er bloedstalen worden genomen bij alle werknemers op de Oosterweelwerf. “Die mensen graven in en werken tussen de gronden die vervuild zijn met PFOS”, zegt D’Haese. “Er worden wel voorzorgsmaatregelen genomen, maar die bieden geen absolute zekerheid. Het kan niet dat uitgerekend de arbeiders die de Oosterweelwerken uitvoeren het risico lopen voor hun gezondheid.”
Voor zowel de onderzoeken naar de vervuiling van de bodem en het grondwater als naar de aanwezigheid van PFOS in het bloed vraagt de PVDA volledige onafhankelijkheid. Met andere woorden: los van 3M, Lantis of de verschillende Vlaamse en Antwerpse overheidsinstanties. “We kunnen toch niet aan dezelfde mensen en organisaties die deze potjes twintig jaar gedekt hebben gehouden de opdracht toevertrouwen om voor transparantie te zorgen?”, zegt D’Haese.
Tot slot vraagt de PVDA ook om de gezondheid van de omwonenden en werknemers in de nabije toekomst te verzekeren: “Er moeten absolute garanties komen vanuit bouwheer Lantis en de Vlaamse Overheid dat de PFOS die zich in de grond bevindt, zich niet verder kan verspreiden, ook niet via opwaaiend stof.”